Ocena kierowcy - Ford Sierra II Sedan

Silnik 2.0 i 120KM 88kW
Rok produkcji 1990
Ford Sierra II Sedan 2.0 i 120KM 88kW 1990-1993 - Oceń swoje auto
Moim zdaniem Ford sierra jest rewelacyjnym samochodem. I tyle ;P
Silnik pracuje wporządku, troszke za bardzo przypomina Diesla (szczególnie jak jest na luzie). Duża pojemność ale moim zdaniem malo wyciągneli z niego (chodzi mi o moc). Dało by się wyciągnąć z niego ze 140koni, nie podnosząc poziomu spalania, ale trzeba być wyrozumiałym. W końcu jest to samochód z lat dziewięćdziesiątych ;)) a więc nie należy do najmłodszych. Mimo tego przyspiesza niesamowicie. Nie jest przymułowaty, lecz o dziwo niesamowicie żwawy. Dlatego daje mu mocną czwórkę.
Do skrzyni biegów nie można się przyczepić. Pracuje Ok, nie ma żadnych stuków albo "zgrzytań". Biegi wchodzą dosłownie jednym palcem. Moim zdaniem ogromnym "Atutem" Forda Sierry jest właśnie skrzynia biegów. Nie znam przekładni automatycznej, ale z 5cio biegówką (manualną) pracowało mi się nieźle.
Zawieszenie jest niesamowicie miękkie ( nie aż tak jak w Citroenie DS, ale mięciutkie). Wyjątkowo komfortowe. Sterowanie to sama przyjemność, nie potrzeba nawet wspomagania kierownicy, ponieważ kierownica pracuje tak lekko, że do złudzenia przypomina kierownicę ze wspomaganiem hydraulicznym :)). Na dodatek jest niesamowicie czuły na każdy gwałtowniejszy ruch. Nie pływa po drodze, jest stabilny, ale nie aż tak twardy jak rajdówki ;).
Widoczność jest po prostu genialna. Czy jest to wersja sedan,kombi czy tez hatchback. Wszystko widać dokładnie. Lusterka są świetnie rozmieszczone, szyby są duże, tak więc widać przez nie wszystko. Kierowca ma pełną kontrole nad jego sytuacją na drodze.
Ergonomia jest wporządku. Jedynie trzeba się przyzwyczaić do kilku położeń przełączników. Niestety zaoszczędzili na niektórych elementach wnętrza... ;/ a i nie które elementy trzeszczą i ruszają się kiedy się je naciśnie. Ale ogólnie wszystko wygląda masywnie.
Jeżeli jest nam zimno, ogrzewanie nas nie zawiedzie, ponieważ kiedy przesunie się "wajchę" z zimnej strefy na ciepłą, w momencie robi się wręcz upalnie. Mam pewne zastrzeżenia do wentylacji, ponieważ kiedy damy na maks. szybkość nawiewu robi się niesamowicie głośno... Ale i tak zasługuje to wszystko na 5.
Tutaj chyba nie trzeba się rozpisywać :))
Właśnie... słaby punkt sierry. Przy większych obrotach robi się głośno, a przy większych prędkościach bardzo słychać opór powietrza. I nie wiem dlaczego nagle w kabinie pojawia sie podmuch powietrza, chociarz wszystkie kanaly sa pozamykane i nie wychodzi z nich powietrze. Prawdopodobnie pochodzi to wszystko z niedociagnietych szyb bocznych.
To znaczy ujmę to tak: jedziesz malo malo pali jedziesz szybko szybko ubywa paliwa;D
Tutaj nie trzeba sie rozpisywac:))
Opony trzeba zmieniac ;D
Zadko kiedy cos sie sypnie , a nawet jakby to ceny nie sa wcale duze czesci;d

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 120KM 88kW [l/100km]

11,6