Ocena kierowcy - Ford Sierra II Sedan

KNECHT, 15 lat temu
Silnik 2.0 i 120KM 88kW
Rok produkcji 1991
Ford Sierra II Sedan 2.0 i 120KM 88kW 1990-1993 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Zachowuje się jak limuzyna, zupełnie nie czuć nierówności a do tego się nie psuje. Przy zderzeniu czołowym pasażerka spytała dlaczego stoimy (spała). Nie wiem czy trafiłem na taki model czy wszystkie tak mają, ale auto jest nie do odżałowania (po wypadku nie dało się naprawić - ceny oryginalnych części zwalają z nóg, zamienniki nie nadają się do użytku). Niestety na razie nie znalazłem drugiego takiego modelu na rynku. Kto znajdzie brać w ciemno.
kupować jeździć i raczej nie montować gazu
Szybko się zbiera na benzynie, ale na gazie dużo traci. Nie można mieć jednak jakichkolwiek zastrzeżeń. Motor 2,0 DOHC EFI z rozrządem na łańcuchu.
Wszystko ok, jednak wsteczny lubi się schować, albo wyskoczyć. Jedynkę wrzucam przez dwójkę...
Rewelacyjnie trzyma się drogi, wspomaganie pracuje bezawaryjnie. Czasami na ostrzejszych zakrętach "zaśmieją" się opony ale to wynik zbyt szybkiej jazdy. Koła 15" 215/65 przód; 235/65 tył
Trochę słabo do tyłu, w lusterkach nie widać tyłu pojazdu co znacznie utrudnia parkowanie
Wszystko pod ręką i dużo schowków
wiatrak urywa głowę, więc w lecie nie trzeba klimy. Zimą nagrzewa się w niecałe dwie minuty przy -30
Duuuuuuuuuuuuuużo miejsca z tyłu i z przodu. Prawie jak w limuzynie
Nie wiem jak to się zachowuje w normalu, ale ja kupiłem sportowy model ze sportowym wydechem i przy 180 km/h nie słychać własnych myśli i raczej nie porozmawia
Rozrząd na łańcuchu, więc nie inwestujemy:) tulejki na wahaczach z cossworth`a (10zł droższe) i też nie inwestujemy. spalanie lpg średnio 10-13l/100km spalanie pb95 średnio 8,2l/100km
dobre auto za psie pieniądze
przy instalacji lpg silnik nierówno pracuje, i trzeba częstych regulacji
nie ma pomimo swojego wieku

LPG - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 120KM 88kW [l/100km]

7,8