: Silnik DOHC bardzo trwała i udana jednostka przy okazji stosunkowo oszczędna jak na tak spore auto.
Ogólnie nie mogę na nic konkretnie narzekać,do auta po prostu leję benzynę (auto bez gazu od zawsze),wymieniam olej z filtrem w silniku,którego tyle samo wylewam(silnik nie bierze nic oleju).Do tego stopnia jest ok,że zastanawiam się nad zmianą na inne auto oczywiście też Forda.Tą Sierrę mam po prostu już 10 lat i troszkę mi się znudziła,może teraz Mondeo......
Silnik DOHC 8V na gażniku od nowości ma przejechane 165000km i.... nie ma się do czego doczepić.Auto posiadam 10 lat i w czasie tego okresu wymieniłem jedynie uszczelkę pod głowicą bo troche się pociła głowica i świece zapłonowe,poza tym wszystko bez zastrzeżeń(auto nigdy nie widziało gazu).W porównaniu do tego silnika na wtrysku jest może troszkę mniej żwawy(minimalnie),za to zauważalnie bardziej oszczędny,niewysilony(tylko 109KM)więc jeszcze spoooro kilometrów przed nim.Ogólnie super!
Skrzynia MT 75-biegi wchodzą płynnie i bardzo lekko (dwoma palcami).Rewelka.
Zawieszenie bardzo dobrze zestrojone z tendencją do bardziej miękkiego,trzyma się drogi b. dobrze,auto po prostu płynie.Jedynym mankamentem są poddające się naszym drogom szczególnie zawieszenie z przodu (tuleje metalowo-gumowe wahacza),ale nie są to drogie części-na dodatek wymieniam je sam.
Moje auto to sedan i nie narzekam na widoczność.
Niektóre przełączniki wydają się przypadkowo umiejscowione,ale można się przyzwyczaić (mnie nie przeszkadza)
W moim egzemplarzu jest ok-w zimie jak jadę gdzieś w dłuższą traasę-w kurtce nie wysiedzisz.W lecie brakuje klimy.
Bez uwag-życzyłbym sobie i innym użytkownikom aby w dużo nowszych autach tego segmentu była do dyspozycji chociaż zbliżona ilość miejsca.
Do 120-130 jest ok,póżniej robi się trochę głośniej,ale gdzie po tych naszych "kochanych drogach da się często przekroczyć 130,tak,że problem teoria.
Autem jeżdżę głownie w trasy-na miasto mam drugie mniejsze.Przy jeżdzie oscylującej wokół max 120km/h pali ok.7.5litra.Wszelkie usterki które sie przytrafiają usuwam sam,płacę jedynie za ewent. części,które nie przyprawiają o zawrót głowy.
Bez komentarza-dla potencjalnego kupującego ideał(o ile znajdzie jeszcze extra egzemplarz o który jest coraz trudniej),a dla sprzedającego już nie tak fantastycznie bo co to za pieniądze za takie auto?
Nie wiem jak u innych,ale mnie to auto nigdy nie zawiodło i nigdy np. nim w drodze nie stanąłem z powodu awarii.
Brak.Jedynie stosunkowo szybko zużywają się tarcze hamulcowe,ale kupienie bardziej jakościowych wydaje mi się że częściowo rozwiąże problem.