Na pewno wizualnie nie jest to zjawiskowy samochód, ale mimo wszystko ma swoje zalety.Jeżdziłem też Sierkami 1.6. i 1.8. ale niepolecam, strasznie wołowate, a spalanie takie samo.
Więc jeśli Sierra to tylko z silnikiem DOHC.
Bardzo dobry dynamiczny silnik, na benzynie zbiera się fantastycznie. Jak jest zimny gaśnie na gazie!!!
Jednym słowem samochód niesłusznie wyśmiewany i niedoceniany.
Jak dla mnie trochę za długie przełożenie, czasem jedynka ciężko wchodzi
trochę przestarzały system przenoszenia napędu.
Czasem stuka w tylnym moście.
Na plus tylni napęd.
Generalnie jest nieżle, tylko przy niektórych manewrach przeszkadza środkowy słupek.
Nudno i brzydko w środku, ale wszystko na swoim miejscu.
Nawet przy siarczystym mrozie, auto nagrzewa się bardzo szybko, w upały wiadomo....
Dla mnie jako osoby wysokiej z przodu jest okej, jednak gdy czasami zdarza mi się podróżować z tyłu, to trochę mało miejsca na nogi.
Czego wymagać od 16 - letniego samochodu???
Na gazie auto jest bardzo ekonomiczne, przy spokojnej jeździe średnie spalanie około 10 litrów Lpg.
Z częściami niema problemu, szeroko dostępne na szrotach i giełdach - ceny umiarkowane.
Za kwotę od 2000 do 4000, bardzo ciężko kupić coś lepszego.Chyba że ktoś woli skatowanego golfa,
Brzydkie, archaiczne wnetrze, staroświecki design, plastik i nuda. W wersji GHIJA ciut lepiej.
Przez 2,5 roku zrobiłem ponad 100 tyś. km, i poza wymianą oleju, filtrów gazu itd, nie poniosłem żdnych kosztów.