Ocena kierowcy - Ford Scorpio II Sedan

irytator@wp.pl, 17 lat temu
Silnik 2.0 i 115KM 85kW
Rok produkcji 1994
Ford Scorpio II Sedan 2.0 i 115KM 85kW 1994-1998 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Wygoda jazdy na każdym rodzaju nawierzchni.Nowe auta mogą tylko pozazdrościć.
Układ elektryczny : Przepalanie się bezpieczników
Przeniesienie napędu : Uszkodzenia synchronizatora 4-go biegu
Auto długie,szerokie,wygodne.Doskonale trzyma się drogi.Komfort jazdy na wysokim poziomie.Samochód ten nadaje sie dla ludzi lubiących przestrzeń i wygodę.Nie nadaje się dla osób,które boją sie dużych aut.Tego typu pojazdami trzeba chcieć i umieć jeździć.
Dobrze dobrany moment obrotowy.Wysoka kultura pracy.Trzeba jednak uważać w czasie jazdy po kałużach-lubi zalać się jedna z kostek w komorze silnika.Wtedy przerywa.Pomaga zatrymanie się lub zwolnienie i nie za ostre przegazowanie.Można to wykryć i zalać silikonem.Mój silnik padł po 330´000km.Stojąc w korku przegrzałem go.Pękła chłodnica i głowica pomiędzy 2 a 3 cylindrem.Naprawa kosztowała mnie 800zł.Od tego czasu chodzi jak żyleta.
Skrzynie biegów są ciche.Łatwo zmienia się biegi.Trzeba jednak je szanować bo lubią psuć się synchronizatory-szczególnie na 4-tym biegu.
Żadnych problemów.Trzeba jednak regularnie przeprowadzać kontrole.Duże ciężkie auto=duże obciążenia.
Długie szerokie i dobrze oświetlone auto.Minusem jest dość rozległe martwe pole.Problemem może również być jazda do tyłu w źle oświetlonych miejscach.Przydaje się wtedy światło cofania.
Wszystko co potrzebne jest na swoim miejscu.Przyciski,kierownica oraz ich rozmieszczenie nie sprawia problemów w obsłudze.
Większość sprzedawanych egzemplarzy ma uszkodzoną lub niesprawną klimę.Jeśli jednak działa to bez zarzutu.Ogrzewanie sprawuje sie bardzo dobrze.
Największa ze znanych mi limuzyn.Nic dodać,nic ująć.
Przy dobrze wyważonych kołach poziom hałasu nie sprawia trudności w swobodnej rozmowie z pasażerami.
W przypadku mojego auta spalanie jest nieco niższe niż standardowo.Naprawy nie są drogie jeśli ma się zaprzyjaźnionego DOBREGO mechanika.UWAGA ! ! ! Serwisy Ford´a oszukują i okradają.Np.:1 roboczogodzina kosztuje 110-160 zł brutto.Tylny zderzak do sedana 1460zł
Dobrej jakości limuzyna za cenę niższą niż auta nowsze innych marek.Szkoda,że nie produkują już MK1.
Lubią zawodzic drobne elementy elektryczne,przeważnie przepalają się bezpieczniki.Ostatnio nawala mi stacyjka,ale opracowałem na nią dobry patent.Większe elementy takie jak moduły przekażniki nie sprawiaja problemów.
W ciągu 2 lat poza wspomnianą awarią silnika i chłodnicy wymieniłem pompę wody,regulator napięcia,pasek wieloklinowy i samoregulator napięcia linki sprzęgła (przyczyna oczywista-zużycie).Na wymienione rzeczy wydałem ok. 450 zł

LPG - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 115KM 85kW [l/100km]

9,1