silnik oceniam bardzo dobrze. w miare cichy jak na diesla z tego roku. moc 115KM jest wystarczajaca biorac pod uwage duzy moment obrotowy wynoszacy 280Nm. silnik jest elastyczny, w zasadzie 3 mozna wrzuci przy 30km/h czworke przy nie calych 50km/h. przy szybszej jezdzie trzeba utrzymywac obroty powyzej 2 tys.
skrzynia dziala dobrze, bez zadnych sensacji, ale tez nie sprawia zadnych problemow
zawieszenie stworzone jest raczej do w miare komfortowej jazdy niz sportowej. w miare dobrze tlumi wszelkie nierownosci. ze wzgledu na duza mase wlasna (1670kg) oraz miekkie zestrojone zawieszenie, auto do sportowcow raczej nie nalezy.
widocznosc do przodu i na boki dobra. niestety w modelu kombii jest niewielki problem z widocznoscia do tylu, co ze wzgledu na duze gabaryty auta moze niektorym sprawiac problemy na zatloczonych parkingach.
wszystkie przelaczniki/wlaczniki sa na wlasciwym miejscu, nie trzeba ich szukac. wszystko robimy instynktownie. obsluga radia jest rowniez prosta. duzy schowek "pasazera", w przednim podlokietniku rowniez znajduje sie dosc duzy schowek.
wentylacja i ogrzewanie dzialaja bez problemu. w mojej wersji wyposazenia znajdziemy podgrzewane przednie fotele, przednia i tylnia szybe oraz klimatyzajce.
z przodu miejsca jest pod dostatkiem. pasazerowie z tylu pojazdu moga sie zgubic;) bardzo duzo miejsca na nogi, zwazyszy na to iz z przodu kierowca i pasazer maja 185cm wzrostu i maja dosc dalek odsuniete fotele z tylu na nogi miejsca nam nie zabraknie. kanapa rowniez jest bardzo wygodna i duza, wyposazona w podlokietnik.
wszystkie drzwii sa wycioszone. bez otwierania szyb prawie nie dochodza z zewnatrz zadne dzwieki. silnik jest rozniez dobrze wyciszony - przy predkosciach podroznych rzedu 130-150km/h halas w zadnym wypadku nie przeszkadza pasazerom.
w miescie spala 8,5-10 litrow ropy na 100 kilometrow, w trasie na autostradzie przy predkosci 140-150km/h udalo mi sie zejsc do 6,5 litra na sto. przecietnie w trasie spala ok 7 litrow ropy. spalanie wiec jak na silnik 2,5TD pali bardzo malo.
za stosunkowo nieduze pieniadze mozemy nabyc samochod klasy sredniej wyzszej z dobrym wyposazeniem. moj samochod wyposazony jest w m.in:
klimatyzacje, wspomaganie kierownicy, podgrzewane przednie fotele, podgrzewana przednia i tylna szyba, elektryczne szyby i lusterka, elektryczny szyber dach, radio ze zmianiarka , abs, dwie poduszki powietrzne, 16 calowe felgi alumniowe, przyciemnione wszystkie szyby, lakier fioletowy metalik, halogeny, relingi dachowe, roleta bagaznika. auto posiada w tylniej czesci zapalniczke dla pasazerow ( cos dla palacych ). auto posiada rowniez chromowane nakladki na listwy progowe, chromowane klamki. ogolnie wszystko oprocz skory.
jak w kazdym dziesiecioletnim jakies drobne usterki moga sie zdazyc. poki co mi sie nic takiego nie zdarzylo ( auto mam od kwietnia 2006 ).
poki co nic powaznego sie nie wydarzylo ( odpukac )
- zużycie paliwa dla silnika 2.5 TD 115KM 85kW