za takie pieniądze ~10.000 - to nic sie lepszego nie kupi jak ktoś chce mieć wygodny, cichy i bezpieczny samochód- przesiadłem się z escorta.TO PO PROSTU CZYSTA PRZYJEMNOSĆ PROWADZIĆ TO AUTKO Jezdzilem juz duzo młodszymi autami - i Scorpio jest naprawde wart jak dla mnie 20.000 -a nie 10.000 poza mega oryginalnym i ponadczasowym wyglądem ( taki starszy wujek - pytał sie czy to nowy czy używany :D
W Corroli - duzo mniej miejsca - owszem mało pali ( ojciec ma) ale Fordem sie lepiej jezdzi -
Megane z 2003 - napewno nie warta takich pieniędzy ( w firmie)
Nexia - samochód nieporozumienie (tez w firmie)
Seicento 1100- w Firmie jeszcze wieksze NIEPOROZUMIENIE - to jakiś koszmar a nie auto - trącanie się łokciami+przejazd przez tory przy minimalnych prędkosciach a i tak głowa w sufit CIAGŁY chalas - jak nie silnik to dziury...
Escort - dużo awarii- duze spalanie jak na takie autko. 1,6 - 10litrów tez lubi wypić - zarówno z roku 90 jak i z 98
autko stworzone do jazdy w trasie - czyli wg takiego kryterium oceniam. - W miescie nie jest to zawodnik dla idiotów "kto pierwszy od świateł do świateł" :) Silniczek pracuje na Mobil1 0w40. Cichutko - kulturalnie - do 120 praktycznie niesłyszalny. (nie kupiłęm jeszcze radyjka - wiec mysle ze z radyjkiem - wogole nie bedę go slyszał. Jest MEGA elastyczny - pratkycznie na 5 biegu od 50kmh (oczywiscie przy zwalnianiu np na "kretej polskiej drodze szybkiego ruchu" nieraz z lenistwa nawet nie redukuje..mam gaz od tygodnia- tu ciut gorzej z elastycznoscią sie robi - poszarpuje przy zbyt niskich obratach na wysokich biegach..
Musze dac tu taką ocene - ale możliwe iż jest wina poprzedniego uzytkownika - lub efekt wypadku lub nie wiem czego.. ( mam autko od ponad 2 miesięcy) i skrzynie pracuje gorzej niz w Corroli z 96. nieraz po zmianie biegu i puszczeniu sprzegła - jakieś "tąpniecie" jakby coś w coś stukneło.(nie jest szcześliwe to rozwiąnie- przeniesienie napędu na tył..) Ogolnie wolałem zmieniać biegi w escorcie z 90 roku. ( musze sie przyjrzec tej skrzyni jak bede miał czas)
Po prostu super.komfort - cisza -idealny na nasze drogi - wspomaganie kierownicy bardzo dobre- ( w toyocie jak dla mnie jest zbyt intensywne - zbyt lekko kierownica pracuje)- autko sie bardzo dobrze prowadzi - nie przekroczyłem jeszcze 180 -ale nawet przy tej prędkości -zero drgan itp w łuki pieknie wchodzi..trzyma sie drogi. ( "autstrada"- katowice - gliwice) nawracanie tez nie przystwarza problemów. ABS nie działa - ale to dałem w USTERKACH
Z przodu bez zastrzeżeń. Wady to - zbyt małe lusterka + stosunkowo wysoko podniesiony tył auta - (opisuje KOMBI - i niestety niższe przeszkody są czasem niewidzoczne. troszke za szerokie słupki boczne
no wszystko tam gdzie ma być :) - moze troszke popielniczka za nisko - przez co jak jest autko na 3 biegu - to trzeba omijać lewarek od skrzyni - gdyż jest za blisko.
no w zmie nie sprawdzalem. ponieaż mam go za krótko - ale: jak sprawdzałem w chłodniejszy poranek - po odpalnie autka + ciepłe na FULL. po przejechanie 1 km juz było całkiem cieplutko. Klima nei działa. W upały nie ma co liczyć na jakikolwiek chłodek w środku
no tu trzeba by dać conajmniej 8... przy pełnym wychyleniu siedzen przednich do tyłu - i tak z tyłu wejda nawet duze chłopy :) natomiast jeśli kieraca niewielki => moja żona :) to z tyłu mozna robić imprezke....stolik z kartami wejdzie :) - po złożeniu tylnych siedzeń mamy łózko dla 2 osób...
Powinno być 5 ale w moim zaczyna coś swiszczeć przy większych predkościach - I TO KOŁO UCHA- - prawdopodobnie uszczelka - bo jest troche ponadrywana i to z dwóch stron. Ale ogolne wyciszeie autka - bardzo dobre - dziury, przejazdy, silnik w trakcie wyprzedania... moje dziecka śpi jak susełek z tyłu..
Tu niestety moge być nieobiektywny - przejechałem na beznynie 2,5 baku. Roznie tankowałem liczyłem - jazda w 50% miasto reszta na trasie katowice - żory-mikołów-cieszyn- czyli autostrady to to nie są) spalał ciut powyżej 10 litrów - w zależnosći od tego co miał. czy 98 z Bp czy 95 z Geanta - nie polecam- MOMENTALNA UTRATA MOCY. Naprawy pewno drogie...oby nigdy nic.. bo sama lampa używana to min 300pln. Po założeniu LPG - pierwszy pomiar 13 litrów. troche duzo - no ale zaraz po załozeniu moze tak być - po 3 butlach mam pojechac na regulacje... - wiec wydaje się mi za jak na autko o takich wymiarach -kombi - to 10 literków nie jest tak tragicznie - biorąc pod uwage ze mam cięzką noge... - escort 1,6 palił mi 12 litrów lpg
no nie wiem czu jest bardziej opłacalny zakup...po prostu cudo za te pieniądze
No tu też jeszcze moge być nieobiektywny - ale lista rzeczy które go trapią -
- niedziałający ABS ( chyba wiekszość Scorpio)
- świeci się kontrolka od poduszek -( ale mogą być wystrzelone po prostU)
- przepalone podswietlenie deski rozdzielczej - tylko połowa w nocy świeci) - kontrolki wszytkie ok
- nie działa elektryczne sterowanie lusterka od strony pasażera
- od strony pasażera elektryczna szyba otwiera się dużo wolniej niż od strony kierowcy.
- ale był z tej strony bity - wiec moze to przez to.
- Nie działa reczny z jednej strony- zapieczone - a trzeba by tłoczek wyciagać.
- klapa od bagażnika - bardzo cięzko się zamyka - trzeba użyć duzo siły - za to otwiera sie tak ze może głowe urwać :)
Daje 4 - bo wydaje się mi ze wieśzkosć jest zpowodowana tym iż był stuknięty lekko z lewej strony + lekko w tył
Hmmmm - oby nie :) wiec daje 4 :)
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 16V 136KM 100kW