Ocena kierowcy - Ford Scorpio I Hatchback

mbrodowski(at)o2.pl, 20 lat temu
Silnik 2.9 i 145KM 107kW
Rok produkcji 1989
Ford Scorpio I Hatchback 2.9 i 145KM 107kW 1986-1994 - Oceń swoje auto
W sumie bardzo dobrze sie prowadzi, jako limuzyna sprawuje sie niezle, z energiczna jazda tez niema problemu, BARDZO duze i wygodne auto rodzinne.
Jest spox, nie meczy sie przy takim litrazu, ostatnio troche choruje bo byl u magikow od gazu i ustawiali go na spaliny i zaczal sie dusic i odmawia posluszenstwa.
Czasem strajkuje pierwszy bieg ale na tyle rzadko ze nie zwracam na to uwagi.
Sprawuje sie bardzo dobrze, samochod mimo miekkiego zawieszenia dobrze trzyma sie drogi. Tym samochodem sie plywa, a nie jezdzi.
Mimo tak wielkich rozmiarow widocznosc w normie, dobrze, ze fotel kierowcy mozna podniesc wyzej bo bym nic nie widzial, mimo mojego wzrostu 183 cm ;)
Jezeli chodzi o zewnetrzne atuty to nie watpliwie auto przeznaczone na dlugie lata bo linia jest bardzo uniwersalna, oplywowe krztalty zamkniete w kanciastej bryle. Wnetrze... hmmm poezja, dopasowuje sie do krztaltu czlowieka, wygodne fotele dobrze trzymajace na zakretach, wszedzie blisko i zawsze mam gdzie oprzec OBIE rece. Deska ma przyjemny krztalt, bez zbednych bajerow, to cieszy oczy.
Ogrzewanie rzeczywiscie dziala bardzo dobrze i przy duzych mrozach mozna siedziec w krotkim rekawku, jedynie trzeba troche poczekac aby cieple powietrze zaczelo leciec na nogi pasazerow, kanalami pod przednimi fotelami. Co do wentylacji to minus dla dmuchawy, ktora dziala troche za glosno na II i III biegu (na szczescie III uzywam tylko do przedmuchania kanalow bo inaczej wieje jak w gorach).
Jak pierwszy raz wsiadla moja babcia (akurat na tylnej kanapie za pasazerem) to powiedziala zeby sie odsunac jeszcze z tym przednim fotelem bo ona ma tam kupe miejsca, jednak fotej byl juz na maksa cofniety, hehehe To byl chyba najwiekszy komplement bo uwierzcie mi, ze moja babcia jest potezna kobitka.
Jak na taka limuzyne mogli sie troche bardziej postarac, rzeczywiscie szyber bardzo szumi powyzej 100km/h, silnik ma podobnie.
Co do napraw zdania widze, ze sa podzielone. Zalezy od stawki mechanika i za ile sie dostanie dana czesc, ja akurat duzo nie inwestowalem w remonty bo nie bylo co remontowac, jedynie jezdze po szrotach i dokupuje wykonczeniowe drobiazgi typu zaslepki, popielniczka, kieszonka itp.. Zuzycie paliwa: 10 - 12l trasa; 14 - 16l miasto, jak sie szaleje to pije okolo 22l i teraz po wizycie u magikow od gazu, cos poprzestawiali i pije jak smok.
Jak ktos szuka auta z wyzszej klasy, a nie posiada zasobnego portfela to goraco polecam, naprawde wart swej ceny (to zabrzmialo jak reklama :P )
Drobiazgi w wykonczeniu auta, jak na tamte czasy, sa funkcjonalne i bardzo przydatne (oswietlenie kierunkowe, podswietlenie od spodu drzwi, nivomat ale niestety go nie mam, zaluzja na szyber itp.)
Po tylu latach jedynie tylne nadkole zaczelo sie utleniac ale lakiernik zadbal o to aby wygladal nadal jak nowka, jak stuknie mu czterdziestka to zaczne mu dolewac do baku Biosteron DHEA ;)
Ford Scorpio I Hatchback