Ocena kierowcy - Ford S-Max I Van

Silnik 2.0 TDCi 140KM 103kW
Rok produkcji 2008
Ford S-Max I Van 2.0 TDCi 140KM 103kW 2006-2010 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Duża przyjemność z jazdy
Samochód daje naprawdę dużą przyjemność z jazdy, nie buja jak pozostałe wany, ma twardsze zawieszenie, ale dla mnie to zaleta, ponieważ jest to kompromis pomiędzy autem rodzinnym a dawaniem przyjemności z jazdy. Jest pojemny, prorodzinny, oszczędny, komfortowy. Godny polecenia.
Kultura pracy silnika jest na zadowalającym poziomie, jak na technologie TDCI mogło być ciszej, ale ogólnie i tak jest ciszej niż w TDI. Przy rozgrzanym silniku do 120 km/h silnik jest bardzo cichutki. Z hałasem jest gorzej powyżej 160 km, ale nie można aż tak narzekać. Elastyczność jest świetna, jedynie drobna turbo dziura na 2 biegu może przeszkadzać. Jednak to kwestia przyzwyczajenia.
Za długie skoki lewarka. Poza tym super
Nic dodać nic ująć - super. Podobne zachowanie jak Mondeo. Wzór do naśladowania dla innych
nie mam uwag.
Wszystko na miejscu. Czytałem, że narzekają na hamulec ręczny, mi on pasuje i fajnie wygląda.
Nie mam powodów do narzekania. Klima działa bez zastrzeżeń, ogrzewanie również. Dobry gadżet z ogrzewaniem foteli - polecam
Naprawdę jest ok -rozstaw osi robi swoje. Pewnie amerykańskie kolubryny są większe, ale liczy się w tym wypadku przyjemność z jazdy. Mamy tu kompromis pomiędzy przestrzenią w aucie a przyjemnością jazdy samochodem
Do 140 km jest ok, hałas większy jest powyżej 160 km i to w sumie spowodowany oporami powietrza w końcu to wan.
Spalanie w trasie 4 osoby pełen bagażnik 5,35litr/100 km - jazda przez cała Polskę. Jazda mieszana miasto- trasa 50/50 - ok 6,5 litra/100km. Można jadąc ekonomicznie zejść poniżej 5 litrów, ale raczej mało prawdopodobne bo ten samochód zachęca do wciśnięcia gazu w podłogę - naprawdę daje radość z jazdy. Jazda miejska do 8 litrów. Srednie spalanie mam ok 6,2litrów. Wszystko mierzone przy dystrybutorze na ON BP Ultimate. Myślę, że warto trochę dopłacić.
Trochę zaniepokoiły mnie trzaski plastików przy słupkach, ale po wizycie w serwisie ok. Zobaczymy. Jakość materiałów wygląda dobrze.
Drobne trzaski przy słupkach w miejscu mocowania pasa - usunięte przez serwis
bez usterek

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDCi 140KM 103kW [l/100km]