Ocena kierowcy - Ford S-Max I Van

ARS, 16 lat temu
Silnik 2.0 TDCi 140KM 103kW
Rok produkcji 2008
Ford S-Max I Van 2.0 TDCi 140KM 103kW 2006-2010 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Dzięki dobremu zawieszenia prowadzenie samochodu jest rewelacyjne. Przyznam, ze zaskoczyły mie pozytywnie hamulce jak na tak duży samochód są rewelacyjne. Poza tym posiada wiele pozytywnych cech
Samochód godny polecenia. Dobrze się prowadzi, pojemny, przestronny, ekonomiczny, wygodny. Za kilka lat mam taką cichą nadzieję, że kupię coś podobnego. Najchętniej s-maxa po face liftingu. Samochód daje naprawdę dużo radości z jazdy.
Do Kultury pracy silnika nie mam zastrzeżeń, przy zimnym silniku klekocze, ale tak robi każdy silnik diesla. Elastyczność silnika jest tez na dobrym poziomie 340 Nm jest wystarczające. Trochę przeszkadza turbo dziura, ale nie jest najgorzej - mozna się przyzwyczaić.
Przełożenia biegów są ok. Bardzo przydaję się 6 bieg , jedynie skoki lewarka mogły być trochę krótsze, jednak nie jest to wadą, też kwestia przyzwyczajenia i gustu.
Tutaj po prostu powiem ze rewelacja. Prowadzi się jak normalny średniej klasy auto. Żaden inny van nie może się tutaj równać.
Nie mam zastrzeżeń. Duże okna, można blisko do świateł podjeżdżać- do tyłu trochę gorzej - ale czyjniki wszystko rozwiązują.
Wszystko pod reką.
Najlepszy jak dotąd samochód, którym jeździłem. Latem nie trzeba nawet stale z klimą jeździć, która wiadomo, że źle wpływa na zdrówko. Przyciemniane szyby w tylnej części ( oryginalnie ) oraz przednia szyba z filtrem dużo dają. Jednak kiedy trzeba chłodzi bardzo szybko. Załapałem się również na kilka mroźnych dni po odbiorze i przekonałem się że ogrzewanie dobrze sobie radzi wbrew panującej opinii. Szybko się nagrzewa, zawsze będziecie mieli ciepłe nogi. Nawiew na nogi jest rewelacyjny
Powiem wprost przestrzeni jest dużo. Samochód jest szerszy od innych wanów na naszym rynku ( poza amerykańskimi ). W trzecim rzędzie można spokojnie przewozić dorosła młodzież nawet dorosłych - trzeba trochę do przodu posunąć 2 rząd foteli.
Nie mam zastrzeżeń co do wyciszenia. Dobrze wyciszono szum od opon. Jedynie przy prędkościach powyżej 150 km/h mocniej słychać opory wiatru, ale pamiętać trzeba, że to wan i powierzchnia też jest większa niż normalnego średniej klasy samochodu.
W trasie można zejść na 4,5 litra, ale nie ma się wtedy przyjemności z jazdy, normalnie poza miastem ok 5 - 5,5 litra/ 100 km. W mieście od 6,5 do 8 litrów. Przy cięzkiej nodze ok 10 litrów. średnio mi pali miasto/trasa 6,5 litra Uważam, że jak na samochód który waży ok 1800 kg i ma 140 km to nie jest dużo .
w sumie nie maiłem usterek. Drażniło mnie jedynie trzeszczenie schowka na okulary przy wstecznym lusterku, które sam usunąłem
Brak

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDCi 140KM 103kW [l/100km]