Ocena kierowcy - Ford S-Max I Van

Maciej, 16 lat temu
Silnik 2.0 TDCi 140KM 103kW
Rok produkcji 2008
Ford S-Max I Van 2.0 TDCi 140KM 103kW 2006-2010 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Zawieszenie jest dobrze zestrojone ( trochę twarde ) ale dzieki temu dobrze się prowadzi na zakrętach.
Jeśli ktoś potrzebuje vana i lubi trochę ostrzej pojeździć to zdecydowanie polecam, ale oczywiście nadaje się również do spokojnej jazdy. Poza tym ma dość ciekawy design. Dobry komfort jazdy, jak w klasie średniej. Można przewozić nim 7 os - oczywiście w opcji.
Silnik 2.0 Tdci jest optymalny do tego samochodu. Elastyczność w normie, ale bez fajerwerków. Mniejszego silnika bym nie polecał zbyt duży i ciężki samochód. Jak ktoś ma kasę to warto zastanowić się na 2.2 tdci. Jednak nie jest konieczne ponieważ 2.0 tez sobie dobrze radzi
przełożenia dobre i nie sprawia problemów. Osobiście wolałbym krótsze przełożenia, ale w innych autkach są jeszcze większe.
Tutaj jest naprawdę doskonale, oczywiście jak na vana. W sumie prowadzi się jak większość samochodów klasy średniej i naprawdę można nim trochę poszaleć na pewno bardziej niż pozostałymi vanami.
Trzeba się przyzwyczaić bo to dość duży samochód, ale nie mam żadnych zastrzeżeń.
wszystko na miejscu
Oboje z żoną jesteśmy zadowoleni. Niektórzy uważają ze długo się nagrzewa, ale nie więm dlaczego tak twierdzą. Wentylacja pracuje wydajnie, nigdy nie miałem zaparowanych szyb. Ma w standardzie nagrzewnice elektryczną ( mają to wszystkie diesle w naszej strefie klimatycznej stąd szybkie nagrzewanie).
Bez zastrzeżeń. Duży rozstaw osi 2850 mm powoduję ze na tylnych fotelach można dosłownie leżeć i spokojnie założyć nogę na nogę.
Jest cicho, nie słychać zbyt mocno szumu opon ani silnika. Dopiero od 150 km/h we znaki daję się szum powietrza.
Jak na silnik 140 kM jest ok. W trasie ok 5,5 l/100km. w mieście ok 7,5-8 l/100km średnio ok 6,4l/100km
Drobne trzeszczenie schowka na okulary przy lusterku. Sam naprawiłem i jest już ok
Jak do tej pory nie miałem kłopotów

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDCi 140KM 103kW [l/100km]

5,8