Ocena kierowcy - Ford Probe I

FilipS, 17 lat temu
Silnik 2.2 Turbo 147KM 108kW
Rok produkcji 1992
Ford Probe I 2.2 Turbo 147KM 108kW 1989-1992 - Oceń swoje auto
Naprawdę dobry samochód, z uwagi na rocznik wiadomo, że nie jest wszystko w stanie doskonałym ale łatwo dostępne częsci zamienne (od Mazdy 626 pasuje 80%) Po lekkim tuningu mechanicznym i optycznym ktoś kto dba o autko może cieszyć się naprawdę super maszynką. Za jakieś 10 latek z pewnością te modele zaczną już być przedmiotem zainteresowania kolekcjonerów.
Super, jak na taki rocznik silnik w Probe 2.2 GT Turbo pociska, może wycisnąć dużo więcej niż cała masa nowszych sportowych aut.
OK, czasami zdarza się że trzeba z postoju naprawdę docisnąć sprzęgło/nacisnąć drugi raz żeby weszła jedynka, również przerzucanie na wsteczny w momencie gdy samochód jeszcze się toczy do przodu może spowodować nieprzyjemny zgrzyt.
Niestety jedno co mnie denerwuje to zawieszenie, gdy przesiadłem się do niego z Calibry na drugi dzień wyleciałem z drogi na zakręcie (niegroźnie) Na miękkim zawieszeniu bardzo się buja jakby płynął i zdaje się że może "ulecieć" przy zbyt gwałtownych manewrach, przy trybie sport zawieszenie jest natomiast bardzo twarde lecz wciąż wydaje się, że nie trzyma się drogi tak jak powinien... być może inne piasty, dystanse - czyli poszerzenie go trochę dałyby radę...
Ten model to praktycznie oszklona buda z podpórkami na dach :D:D Widoczność bardzo dobra!
OK
Trzeba trochę się naczekać zanim ogrzewanie się rozgrzeje, również u mnie trochę wymęczony jest już wiatrak więc moc nadmuchu również słabsza. Ale ogólnie ok, latem z klimą wentylacja jest bardzo dobra.
Z przodu - doskonale! Z tyłu - dla wysokich ludzi trochę kłopotów z głową... dla średniego wzrostu i małych - doskonale!
W porównaniu do 2.0l Calibry którą miałem uprzednio Probe jest cichutki w środku jak makiem zasiał... Ale przy dużych szybkościach na trasie jednak trochę głośniejszy się staje
Nie ma co ściemniać Probe 2.2 GT benzyna chleje dużo... Coś za coś, cudowna dynamika jazdy jest tym co się dostaje w zamian.
Jak na to co ma na wyposażeniu i na osiągi i moc to jest to taniochaaaaa!
Duperelki w stylu tu dioda się nie pali, tam coś w tapicerce trzeszczy raz po raz... Innych drobiazgów u siebie nie zauważyłem.
Miałem kilka poważnych usterek ale wszystkie miały związek ze sposobem użytkowania i jazdy, sam w sobie samochód się nie psuje :) Musiałem wymieniać sprzęgło, tłumik końcowy, chłodnicę, alternator ale to dlatego, że wóz dostawał ode mnie wycisk kilkukrotnie. Pomimo usterek i naprawd z tym związanych testy przeszedł :D

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.2 Turbo 147KM 108kW [l/100km]

12,0