Ocena kierowcy - Ford Orion III

Kajteknr1, 18 lat temu
Silnik 1.8 D 60KM 44kW
Rok produkcji 1991
Ford Orion III 1.8 D 60KM 44kW 1990-1994 - Oceń swoje auto
jeździe przed siebie i już, duży, pakowny, naprawy dość tanie, samochód bardzo popularny więc o części nie problem, silnik pozwala się nawet sprawnie poruszać, ale byle benzynka zostawia nas daleko, małe spalanie to tak na otarcie łez:)
ładnie cyka, równo pracuje , ale słaaaaaby , do miasta daje rade, ale w trasie już dużo gorzej, na autostradzie można się zapłakać że droga szeroka a my nic ale w polsce takie sytuacje to rzadkość:) polecam sprawdzić filtry.. nie drogie a poprawia prace i osiągi. Duży przebieg to prawda ale mechanik mówi że jeszcze wiele przed nim. To diesel w końcu. ps. mój odpala w zime
było dobrze i po 2 miesiacach wszystkie biegi haczą a wsteczny zgrzyta:/ jedynki czasem niesposób wrzucić, podobno z tym wstecznym to standart więc..
trzyma się w zakrętach, przez dziury przejeżdża łagodnie, prawie że komfortowo:) rewelacja jak za te pieniądze
wszystko widać, extra ogrzewanie tylniej szyby.. moment i już odmrożona
awaryjne w głupim miejscu, przyciski el. szyb przy skrzyni biegów wymagają przyzwyczajenia ale to dużo leprze miejsce niż w drzwiach, radio pod ręką,
dmuchawa 1 bieg niedziała, też standartowa usterka.. czasem sypnie lisciami, szybko sie nagrzewa to + , ale tak jakoś.. są leprze :)
z przodu normalnie z tyłu to już zalerzy kto siedzi z przodu, czyli tak średnio, duży bagażnik, składana kanapa więc można wozić.. np. ja woże wędki:)
jak na diesla to rewelacja.. zaskoczony byłem jak pierwszy raz jechałem.. przy 70 na 5 cisza jak nie w dieslu.. za to przy 120 już słychać jak byśmy osiągali 1 kosmiczną:) a tak na poważnie nie ma co się bać że będzie głośno w samochodzie.
extra, miasto ale bez korków normalnej jazdy 5,5! max jak cisnołem(bezsensu kręcenie na obrotach) + korki to wzioł 7, w trasie to nie mierzyłem bo jeszcze nie jechałem tak na maxa oszczędnie.. ale jeżeli w mieście 5,5 to w trasie powinien zejść poniżej 5, silniki podobno przyjmują OO i OR.. ale jeszcze nie próbowałem..
wszyscy piszą w tym miejscu ´ że za te pieniądze nic leprzego się nie dostanie´.. no jak ja dałem 1000zł za sprawne auto w dobrym stanie to co mam innego napisać:)? ale jak bym miał więcej kasy to bym szukał czegoś innego
typowe usterki : przełącznik świateł długich, dmuchawa, zgrzytający wsteczny, wskaźnik paliwa to totalne wróżenie z fusów:) , ale w innych autach z tego rocznika też znajdziecie się coś co psuje humor
raz przytkał się przewód paliwowy, trzeba było to przetkać i już.. jakiś syf w baku, koszt 30zł , ciągle czekam.. skrzynia się oddzywa, sprzęgło coś trzeszczy.. odpukać narazie wszystko gra.. ale to nie nowe auto, trzeba brać pod uwage że nic nie jest wieczne

On - zużycie paliwa dla silnika 1.8 D 60KM 44kW [l/100km]

5,7