Ocena kierowcy - Ford Orion III

rgierek@wp.pl, 23 lat temu
Silnik 1.3 60KM 44kW
Rok produkcji 1992
Ford Orion III 1.3 60KM 44kW 1990-1994 - Oceń swoje auto
Jestem bardzo zadowolony z samochodu. Bardzo mało pali, jest wygodny duży z olbrzymim pakownym i praktycznym bagażnikiem. Jest bezawaryjny (jeżdzę codzienie) po 9 latach nie ma śladów korozji. Jedynymamkament to przy przewożonych 5 osobach słabe przyśpieszenie (ale czegoż wymagać od 60km zato mało pali). Silnik nie pobiera oleju jeżdzę od początku na syntetycznym ale po 5000-7000 słychać że rozregulowywują mu się zawory i należy je ustwić przed preglądem ale to kosztuje 20zł i trwa 10min
silnik ma małą moc ale jest dużo bardziaj dynamiczny niż polonez, przy małej masie samochodu nie jest to wada
Pracuje lekko bez zgrzytów biegi wchodzą precyzyjnie, żadnych usterek, brak drgań, dobre zestopniowanie
Smochód dobrze się trzyma drogi nie ma problemu w zakrętach, jedynie jest tochę twardszy w porównaniu z Escortem ale nie jest to uciążliwe
brz zarzutów w każdym kierunku
Wszystko jak trzeba wygodnie i w zasięgu ręki, nisko umieszczona pokrywa bagażnika ułatwia załadunek. Bagażnik jest wysoki i bardzo pojemny tak naprawdę nie widzałem bardziej praktycznego bagażnika. Łatwo zajmuje się miejsca w kabinie. Jedyny kamyczek to połowicznie rozwiązane dzielenie tyknej kanapy oparcie dzielone 2/3 ale siedzisko nie
Przewietrzanie bardzo dobe, orzewanie świetne. W zimie przy -15 ma zewnątrz wracałem z Niemiec w T-shertcie
jak na tę klasę samochodu jest szeroki duż miejsca z przodu i z tyłu drobny mankament szeroki tunel srodkowy z tyłu co utrudnia przewożenie 5 pazsżera ale to drobnostka
bez zastrzerzeń
po prostu pali tyle o maluch. Duża dostępność zastępcych włoskich i tureckich części powoduje niskie koszty napraw
Służy mi długo i niezamieżam sie z nim szybko roztawać
uszkodził się podczas 8 letniej eksploatcji tyklo silnik dmuchawy na 3biegu. nie odpadłu kołpaki po 8 latach
jedyna poważniejsza wymiana to zużyty wachacz prawy po 65000 i lewy po 74000 tak żadnych awarii!!! dwu krotnie wymieniane klocki hamulcowe 3500 i 7500 i raz tarcze po 75000
Ford Orion III