Mało tu opisów tego tak dobrego auta dlatego postanowiłem dodać coś od siebie ;)
Samo Mondeo czy też Fusion jak jest to moim przypadku jest uważam bardzo dopracowaną maszyną. Swoją historię z tym modelem rozpoczęłam w 2015 kiedy to przypłynął zza wielkiej wody. Jedno latek z przebiegiem 15.000 km, jak nowy :)
Po kilku żmudnych tygodniach udało się skompletować wszystkie niezbędne części. Niestety w tamtym czasie był to zbyt świeży model, żeby dostać coś od ręki.
Pierwsze 1.5 roku na benzynie ze średnim spalaniem 10L. Montaż gazu na 50k, spalanie 1.5L Pb i 9.5L LPG.
Samochód komfortowy, idealny na długie podróże. Jak trzeba przycisnąć przy wyprzedzaniu to nie ma z tym problemu przy czym nie czuć w ogóle różnicy czy to gaz czy benzyna.
Jeśli chodzi o dopasowanie części to z tego co miałem okazję przetestować wygląda to następująco:
- filtr kabiny jest cieńszy od tego w Mondeo i ma 20mm
- kierunkowskazy w lusterkach są dłuższe o ok. 1cm, nie pasują od Mondeo
- łożysko z piastą dla kół przednich i tylnych są te same i pasują z Mondeo, napęd przód
- cewka na świecy pasuje od Mondeo
Widoczność przez tylną szybę mogłaby być lepsza, ale z kolei ucierpiałaby sylwetka
Cofanie bez kamery byłoby utrudnione.
Pod warunkiem że na LPG
Diody 2 z 4, kierunkowskazu w lusterku przestały działać