: Nie sądziłem, że 1.5 tak dobrze poradzi sobie z tak dużym autem.
Auto użytkuję od niedawna, póki co jestem absolutnie zakochany. Wersja absolutnie goła, nawet bez czujników parkowania, a jednak w dalszym ciągu jest to auto bardzo wygodne, oraz praktyczne.
Silnik 1.5, w zupełności wystarczający. 120 km oddawane jest od samego dołu, nie ma turbo dziury, wyprzedzanie, jazda 140km/h bez problemów, do tego bardzo rozsądne spalanie w granicach 5.5 - 6L w cyklu mieszanym, przy śmiałym operowaniu gazem.
Skrzynia bardzo precyzyjna, natomiast jeśli ktoś wcześniej nie jeździł Fordem, to chwilę zajmie przywyknięcie do sprzęgła, które bardzo mocno odbija.
Tutaj również bez zarzutów, można śmiało wchodzić w zakręty, a pomimo swoich gabarytów auto jest naprawdę zwinne i zwrotne. Parkowanie bez pomocy czujników idzie bezproblemowo.
Auto prawie ośmioletnie, brak oznak korozji, aczkolwiek blachy wydają się być dość cienkie, bardzo łatwo o drobne wgniotki.
Tutaj póki co jedyna bolączka tego modelu. Widoczność bardzo słaba zarówno na przód jak i tył. Dodatkowo przednia szyba posiada ogrzewanie, co na plus w zimie, bezapelacyjnie; tak w nocy siateczka grzewcza jest bardzo widoczna i potęguje rozszczepianie światła aut jadących z naprzeciwka.
Auto proste w obsłudze, schowki dość małe, ale mi osobiście większe nie są potrzebne, a te które są, są przemyślane i bez zbędnych "udziwnień". Na plus schowek na okulary.
Jak należy, w lecie przyjemnie chłodzi, w zimie po przejechaniu 2km zaczyna solidnie grzać.
Po ułożeniu się za kółkiem przy moich 190cm wzrostu, z tyłu zostaje mi dobre 15cm miejsca na kolana. Wynik uważąm naprawdę dobry. Jedynym mankamentem w tej kwestii na obecną chwilę jest tunel środkowy, który skutecznie zmniejsza ilość miejsca na nogi kierowcy.
Jak na diesla pod maską, bardzo cicho. Przy spokojnej jeździe, po włączeniu radia na niewielką głośność, silnika w zasadzie nie słychać.
Podstawowe wymiany w granicach rozsądku, współmierne do klasy auta z małym silnikiem i dość prostym zawieszeniem.
Uważam, że w tej kwestii wypada dobrze, auto zrobione solidnie jak na przedstawiciela nie pochodzącego z segmentu premium.
Brak drobnych usterek.
brak poważnych usterek.