: zalewanie wyświetlacza komputera przy niskich temperaturach
Ogólnie jestem zadowolony z auta
Silnik pracuje bardzo ładnie, jedyna niejasność to pobór oleju, w instrukcji jest to bardzo duża tolerancja, która przy japońskich autach jest uznana już dawno za poważną usterkę. Silniki benzynowe w tych modelach rzadziej występują dlatego znalezienie autka na rynku wtórnym jest o wiele cięższy
Pracuje bez problemu - ale w tym modelu brakuje 6 biegu a czuć, że autko bez problemu by sobie na trasie poradziło - no i było by taniej z paliwem
bardzo dobre prowadzenie, bez problemu na ciasnym parkingu jak i na trasie
nie do końca wiadomo gdzie jest ten zderzak z przodu :)
Wszystko tam gdzie trzeba, zawsze pod ręką i nie trzeba co chwilę zerkać czy dobrze przesuwam/klikam/przekręcam
automatyczna klimatyzacja dwustrefowa dobrze utrzymuje temperaturę w pojeździe
mam 190cm wzrostu - lekko ponad standard ale nie jest źle
powyżej 140 już mocno szumi - aczkolwiek auto kupiłem używane po małym zdeżeniu w bocznych drzwiach - ocen może nie być wiarygodna
najprostszy przykład: klocki hamulcowe - porównując do modelu MK3 zmieniono jeden mały wystający bolec pozycjonujący, wymiary gabarytowe identycznie takie same a klocki już droższe o 100zł - to się zapewne zmieni po wprowadzeniu nowego modelu :) na duży plus (brałem pod uwagę przy zakupie) zasługuje zastosowanie łańcucha w układzie rozrządu
Bardzo dobra jakość w stosunku do ceny pojazdu. Dużo ciekawych dodatków wersji Ambiente, ogrzewanie przedniej szyby jest rewelacyjne - jako standard powinny być instalowane czujniki cofania tył - bez tego byłoby ciężko
wersja Ambiente - do uciążliwych należy zalewanie się wyświetlacza komputera przy niskich temperaturach. pod fotelem kierowcy jest złącze z przewodem - częsta zmiana kierowcy/przesuwanie fotela powodują luzowanie się połączenia w kostce i wyskakuje alarm poduszek
średnie usterki - zawór EGR (ssanie powietrza) 450zł; tuleja metal/guma tył tzw."cukierki" (specyficzna nazwa ze względu na kształt) 350zł
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 Duratec 145KM 107kW