Ocena kierowcy - Ford Mondeo IV Kombi

genewa, 8 lat temu
Silnik 2.0 Duratorq TDCi DPF 140KM 103kW
Rok produkcji 2008
Ford Mondeo IV Kombi 2.0 Duratorq TDCi DPF 140KM 103kW 2007-2014 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Dużo miejsca, możliwość konfigurowania auta za pomocą Forscan'a.
Poprzedni właściciel lał olej za 300 PLN (4l) ja wróciłem do Fordowskiego 100 PLN (4l) nie widzę różnicy w pracy silnika. Zmiany oleju planuję co 10 kkm.
Szarpie przy zmianie z 3 na 2 i z 2 na 1, ale to jest kwestia wgrania softu. Poprzedni właściciel tego nie zrobił. Tryb SPORT działa dobrze. Jeździłem ponad 30-toma różnymi samochodami z automatem (głównie USA), ten fordowski fajnie "chodzi".
Zawieszenia dobre na autostrady. Typowy "dupowóz". Fajnie wybiera nierówności, ale w zakrętach za miękki. Kwestia przyzwyczajenie z Mazdy (10 lat kulania się nią).
Do tyłu kiepska. Nie wierzę czujnikom.
Wszystko na swoim miejscu. Pod tym względem lubię tym autem jeździć (pod warunkiem że nie chcę nic ze schowka na wysokości pasażera).
Klima - w mojej Maździe sprzęgło kompresora jest od nowości (320 kkm) a Ford mówi, że sprzęgło kompresora w tych silnikach "może" dać radę 60 kkm. Po kupnie Forda 180 kkm byłem zmuszony do wymiany sprzęgła. Zakupiłem fordowskie. Po 3 kkm zaczęło się psuć. Pozostał niesmak do tej firmy.
Full miejsca dla mojej rodziny 3+2+pies.
Do 30 km/h słychać klekot silnika. Powyżej tej prędkości tylko opływ powietrza.
Mazda mnie rozpieściła. W niej głównie wymieniałem olej i filtry powietrza i oleju co 10 kkm. Filtry gazu LPG zmieniałem co 50 kkm. Na gazie przejechałem ponad 180 kkm.
Jak na 3 kkm to porażka. Mazda mnie rozpieściła.
Wydanie 300 PLN na sprzęgło klimy to dla mnie poważna usterka.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 Duratorq TDCi DPF 140KM 103kW [l/100km]

6,8