Ogólnie auto rodzinne pakowne ładne i nie drogie w utrzymaniu na rynku tylko Octavia II ma wiekszy bagażnik a pod tym kontem szukałem auta
Silnik jak na 1.8 125KM radzi sobie z tą budą znakomicie czytając opinie że 125 kucy to mało a jak się włączy A/C to muł itp. BZDURA nawet zapakowane auto 5 osób na wakacje wyprzedzanie nie sprawia problemu dynamika super, chyba że ktoś jadąc z rodziną potrzebuje rakiety ale do normalnje jazdy wystarcza.Praca sinika cicha w porównaniu do Almery 1.5dci którą śmigałem czuje się jakbym jechał benzyniakiem
Podoba mi się automatyczne podwyższenie obrotów sinika ruszając z 1-ki nie wiem jak to się nazywa ale fajne.Co do dwumasy auto ma 120tys. i na razie objawów z użycia nie widać, poza delikatnym dzwonieniem podczas gaszenia sinika gdy gaszę z wciśniętym sprzęgłem dzwięku nie ma mechanik mówił że to ogólny dzwięk dwumasy zobaczymy jak będzie dalej
Nigdy wcześniej nie jezdziłem autem z ESP zakręty pokonuje tak delikatnie że szok płynnie i statecznie
brak zarzutów
dobrze pomyślana
co do A/C mogła by lepiej chłodzić mam dwustrefową i w upalne dni na maxa włączona szału nie robi w almerze gdy było +30st. na zew. w środku nie szło wytrzymać zimno jak w lodówce tu mogło by być lepiej
jak na samochód klasy średniej miejsca jest tyle co w pasku albo insigni czyli dla normalnych ludzi nie grubasów dwumetrowych OK
3-letnie auto wyciszenie OK jednak już słychać powoli plastiki
na trasie jadąc sam z włączoną klimą 90/100 km/h bez warjackiego wyprzedzania komputer wskazuje 5.2 średni po zatankowaniu całego baku (70l) 6.2
co tu dużo pisać za cenę 40tys. jakie inne auto z salonu od I-szego właściciela klasy średniej można kupić pasata z 200tys? insignie zapomnij albo C5 jeżeli ktoś lubi francuzy to mój pierwszy Ford i mam nadzieję że będę zadowolony .Co do przeglądów za 300zł na allegro można kupić pełne pakiety oryginalnych filtrów fordowskich z olejem zamienniki o 100zł tańsze ceny części też nie powalają jest dużo e-sklepów radzę omijać szerokim łukiem ASO w serwisie mówiono mi że miał wymanę klocków komlpet na oryginalne ford rok przed moim zakupem przy wymianie opon zauwazyłem że były załozone tańsze BOsch.....
zrobiłem dopiero 3tys. kilometrów auto było z PL salonowe odkupione od firmy przeglądy robione w ASO na czas bezwypadkowe i wszytko cacy radze szukać takich aut niż kombinowanych z Niemiec co prawda mają leprze wyposażenie w tej cenie ( za moje dałem 41tys. ) ale gwarancja pochodzenia i to co się działo z tym autem wydaje mi się przewarzać
poza ściekającą wodą z klapy o czym piszą wszyscy nic się nie dzieje
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 Duratorq TDCi 125KM 92kW