: Bardzo dynamiczny pomimo swoich 125 KM oraz bardzo oszczędny
Wcześniej miałem Astrę I więc Mondeo jest dla mnie limuzyną. Auto ma rewelacyjną sylwetkę a w czarnym kolorze prezentuje się najlepiej. Myślę że niczym nie odbiega od aut z grupy VW, Audi czy BMW.
1.8 125 KM jest tym zdecydowanym minimum do sprawnego poruszania się tym autem zarówno w mieście jak i na trasie. Elastyczność jest bardzo dobra nawet na 6-tym biegu, oczywiście od 1800 obr./min. Najlepsze wrażenia daje trzeci bieg. Silnik dobrze wyciszony, ale jego odgłosy przedostają się do środka auta (ale przecież to nie jest benzyna!)
Biegi wchodzą precyzyjnie i lekko bez jakichkolwiek zgrzytań. Trochę zbyt krótki "pierwszy" i "drugi" bieg.
Prowadzenie tego auta daje naprawdę wiele radości. Samochód świetnie trzyma się drogi - przyczynia się do tego również jego masa.
Z przodu - rewelacja. Z tyłu już znacznie gorzej - bez czujników cofania nie ma co manewrować
Zestrojenie przycisków bardzo dobre. Wszystko w zasięgu ręki,widoczne, no i sporo możliwości daje sterowanie z kierownicy, piękne bursztynowe podświetlenia.
Odparowanie szyb działa bardzo szybko. Plus za ogrzewaną przednią szybę. W zimie auto bardzo długo się rozgrzewa i trzeba przejechać kilkanaście kilometrów żeby się nagrzało w środku. Klimatyzacja jest trochę za słaba, tzn. przy wyższych temperaturach na zewnątrz uzyskanie temperatury wewnątrz auta na 16st. jest niemożliwe - przyczynia się do tego spora przestrzeń wewnątrz auta.
Przestrzeni w tym samochodzie nie zabraknie dla nikogo. Autko jest poprostu ogromne. Oglądałem wcześniej VW, Audi, BMW i niczym od tych marek Ford nie odbiega. Najwięcej miejsca jednak było w Skodzie Superb
Autko jest bardzo dobrze wyciszone. Oczywiście dobiega do środka "warczenie" dielsa, ale to kwestia przyzwyczajenia i w niczym ten klekot nie przeszkadza
Zużycie paliwa w tym aucie przy tych gabarytach stoi naprawdę na bardzo dobrym poziomie. Na autostradzie na 6-tym biegu przy 120 km/h śr. spalanie wynosi 5,2 l - rewelacja! W mieście spalanie wynosi ok. 7,7 l - wszystko oczywiście przy spokojnej jeździe, ale za to z pełnym bagażnikiem
Auto nie jest tanie, ale jest warte swojej ceny. Bardzo dobre materiały wykończeniowe wewnątrz oraz wspaniała sylwetka. Trochę mnie dziwi że w aucie za 110 tyś. zł. trzeba dokupić radio Mp3... przecież to powinien być już standard!!!
Poza drobnymi usterkami przełącznika kierunkowskazów i modułu podnoszenia szyby kierowcy nie było większych problemów
Samochód posiadam już 2 lata i na razie nie było nieprzewidzianych wizyt w serwisie.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 Duratorq TDCi 125KM 92kW