Ocena kierowcy - Ford Mondeo IV Hatchback

Buncol80, 11 lat temu
Silnik 2.0 Duratorq TDCi DPF 140KM 103kW
Rok produkcji 2007
Ford Mondeo IV Hatchback 2.0 Duratorq TDCi DPF 140KM 103kW 2007-2014 - Oceń swoje auto
Silnik : Szybki, dynamiczny i bezawaryjny. Zupełnie nie jak diesel
Karoseria : Woda lejaca się do bagażnika podczas otwierania w deszczu
Silnik : Hałasujaca pokrywa silnika
Najlepszy samochód w swojej cenie. Niewiele jest samochodów mających tyle zalet a jednocześnie tak przystępnych cenowo. Piękny wygląd szczególnie w wersji HB Titanium. Bardzo dobre prowadzenie, jakość wnętrza i osiagi. Ogromny skok jeśli porównać do poprzedniej generacji Mondeo. Z przedziału cenowego 30-40 tyś praktycznie nie ma konkurentów w swojej klasie. Mazda 6 II, Avensis III czy Accord i Insygnia są dużo droższe. Natomiast Passat B6 jest bardzo problematyczny. Jeśli szukacie duzego wygodnego samochodu a jednocześnie za rozsądne pieniadze to Mondeo MK4 jest najlepszym wyborem
Niby 140 KM to nie tak wiele jak na ten segment. Jednak z dużym Mondeo silnik radzi sobie bardzo dobrze. Katalogowe przyspieszenie 9.5s do setki mówi samo za siebie. Konkurencja z dwu litrowymi 140 konnymi dieslami daleko w tyle.
Biegi dobrze wchodzą, choć jedynka jak dla mnie jest za krótka. Praktycznie służy tylko do ruszenia
Samochód prowadzi się pewnie a jednocześnie jest bardzo komfortowy. Nie mniej mam wrażenie że w poczciwym MK3 lepiej czuło się kierownicę.
Z widocznoscią nie jest najlepiej. Po przesiadce z MK3 długo nie mogłem się przyzwyczaić do mniejszego pola widzenia. Ogromna deska rozdzielcza i grube słupki bardzo pogarszają widoczność. Mam też wrażenie ze przednia szyba jest zbyt mocno przyciemniona.
Wszytko pod ręką tak jak powinno być. Wydaje mi sie ze wyświetlacz w desce (wer. Titanium) mógłby być trochę mniejszy
Samochód ma wydajną klime i latem nie ma żadnych problemów. Zimą ogrzewanie daje radę
Tutaj chyba jest najlepiej w klasie. Szczególnie na tylnej kanapie. Z przodu porównując do MK3 jest jakby ciaśniej. Wynika to z rozbudowanej konsolety między siedzeniami. Z tyło rewelacja
Zawsze miałem benzyniaki i bałem się klekotania. Tutaj cisza, w środku nic nie słychać. Pierwsze szumy powietrza pojawiają się w kabinie powyżej 150 km/h
Wczesniej miałem mk3 w LPG więc samochód kosztował grosze. Tutaj trzeba lać dobra ropę wiec wychodzi drozej. Nie mniej samochód pali ok 7 litrów wiec przyzwoicie. Ceny części są przystępne w porównaniu do konkurencji szczególnie japońskiej.
Nie ma lepszego. Za 30-40 tys otrzymujecie duży komfortowy samochód w niczym nie ustępujacy droższej konkurencji.
U mnie jedyną drobną wadą jest hałasująca plastikowa pokrywa na silniku
Samochód ma 6 lat i ponad 200 tys przebiegu. Brak jakichkolwiek awarii poza wymianami eksploatacyjnymi

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 Duratorq TDCi DPF 140KM 103kW [l/100km]

6,5