: Jestem posiadaczem Mondeo od 3 lat ,kupiłem go z przebiegiem 87000 km w tej chwili ma 270000 km .Jestem bardzo mile zaskoczony zarówno komfortem jak i kosztami utrzymania .Mało pali , jest bezawaryjny a części eksploatacyjne są w bardzo przystępnych cenach. Jedyny problem to brak wiedzy mechaników serwisujących te samochody konkretnie chodzi mi o wymianę rozrządu. Nie wiedzą że w tym silniku są dwa paski z czego jeden (kaseta ) wymienia się co 200000 km.
I niestety ja byłem ofiarą takiego serwisu. Pojechałem na wymianę (dwukrotnie) za każdym razem został wymieniony jeden pasek . Drugi pękł po 260000 km. Z tego co wiem zdarza się to dość często dlatego wszystkich uczulam aby przy 200000 km kazali mechanikowi wymieniać także kasetę z paskiem !. Koszt takiego zaniechania to ok 8000zł (wymiana całego silnika, oczywiście jeśli uda się go znaleźć- ja szukałem ponad miesiąc) .Ale to była wina serwisu .Przez cały okres (190000 km) popsuł mi się tylko rozrusznik oraz czujnik temperatury zewnętrznej