Ocena kierowcy - Ford Mondeo IV Hatchback

Pittip, 15 lat temu
Silnik 1.8 Duratorq TDCi 125KM 92kW
Rok produkcji 2008
Ford Mondeo IV Hatchback 1.8 Duratorq TDCi 125KM 92kW 2007-2014 - Oceń swoje auto
Mondeo wprowadzając IV generację zdecydowało się na bardziej dynamiczną stylistyke auta w tym segmencie i to był strzał w dziesiątkę . Na to czekałem kilka lat , wcześniej przymierzałem się do III generacji . Chociaż Mazda , Honda czy nawet Opel dziś wprowadziły podobną linię dla swoich modeli to Ford był pierwszy i dlatego u mnie obecnie też jest nr 1 .
Silnik pracuje równo i bez zacieć , trzeba jednak utzymywać pewien poziom obrotów szcególnie przy ruszaniu i jeżdzie po zaketach pod górę . Turbinka lubi wyższe obroty.
Bez zarzutu , chociaż nie odkryłem jeszcze sensu znaczenia 6-tego biegu .
Klasa sama w sobie . Auto obciążone lub nie świetnie trzyna sie drogi . Przy płynnej jeździe można wpaść w trans , dlatago dobrze jest mieć obok jakąś TrajKotkę .
bez uwag
Niby wszystko na swoim miejscu ale parę drobiazgów jeszcze do poprawki np. mały schowek na płyty CD między kierowcką a pasażerem , trochę niedopieszczone fotele .
Spoko z przodu i z tyłu nawet dla kogoś powyżej 1.80 .
Akceptowalne ale jeszce do dopieszczenia ..
Pozytywne zaskoczenie przy pełnym obciązeniu 5 dorosłych osób plus box z nartami na dachu 7.5 l na 100 km.
Auto średniej klasy w cenie compact-a . Kryzys finansowy w branży motoryzacyjnej zmusił dealerów do sporych upustów a mi pomógł w podjęciu decyzji o zakupie tego modelu w dobrej cenie . Rok temu przymierzałem się do KIA w zbliżonej cenie , przeczekałem i teraz nie żałuje bo Mondeo jest o klasę wyżej .
za krótki czas użytkowania
brak