: elastyczny ,mocny w szerokim zakresie obrotów ,overboost podnoszący moment obrotowy (do 270 Nm) co przydaje się przy wyprzedzaniu
użytkuję go od nowości. 90% przebiegu zrobiłem na niemieckich autostradach. Auto jest wygodne i ciche. Byłoby doskonałe gdyby nie drobne niedoróbki jak np. wlewająca się do srodka woda przy każdym otwarciu klapy bagaznika...
świetny-kiedy chcę popędzić to nie sprawia problemu(max.prędkość jaką osiągnąłem to 232km/h) Kiedy zaś chcę pojechać oszczędnie to potrafi zejść do 6,5 l/100km. Ale przede wszystkim jest elastyczny i mimo downsizingu nie łyka oleju.
biegi ładnie wchodzą-żadnych zgrzytów i haczenia. Przełożenia są w miarę krótkie ,co ja akurat lubię. Zestopniowanie jest odpowiednie. Sprzęgło mogłoby być ciut bardziej miękkie.
zawieszenie sprężyste ale nie za twarde-typowo fordowskie czyli precyzyjne ,świetnie prowadzi się w zakrętach. Na oponach Michelin naprawdę ciche. Wspomaganie jest akuratnie dobrane. Jazda jest naprawdę frajdą.
byłoby doskonale gdyby nie gabaryty-nie mam czujników cofania ani kamery więc musiałem jakoś przywyknąć i się nauczyć wyczuwać wymiarów pojazdu.
jest bez zarzutu-wszystko dobrze dostępne i pod ręką, bez zbędnych komplikacji. Zegary i wyświetlacze czytelne .Nic nie przeszkadza podczas jazdy. Łatwy dostęp do klimy.
klimatyzacja i ogrzewanie są naprawdę wydajne i nie zdarzyło mi się narzekać(nawet w upały we Włoszech). Najważniejszy jest jednak patent Forda -podgrzewana przednia szyba-świetne rozwiązanie sprawdzające się zimą i podczas mgły i deszczu.
dużo miejsca dla mnie i pasażera obok- i bez potrzeby więcej. Bagażnik przepastny i bardzo dobrze ukształtowany-wszystko jak do tej pory zmieścił i nie było potrzeby wożenia na tylnych siedzeniach(ważne podczas wyjazdów wakacyjnych)
jak na tę klasę nie spotkałem cichszego-zasługa raczej silnika a mniej chyba fabrycznego wyciszenia. Tak czy owak podróżuje się w komfortowej ciszy do 150km/h.Wyraźnie głośniej jest od 200km/h
nie najgorzej -chyba serwis mógłby być jednak tańszy... Spalanie zależy raczej od sposobu jazdy-przy prędkości 120km/h spala 6,5 l/100km. Od 180 do 220km/h nawet 18l/100km.
jak do tej pory nie znalazłem niczego lepszego za taką cenę-usterkowość wciąż żadna a materiały we wnętrzu ,ich trwałość i wykonanie jak najbardziej odpowiadają cenie.
nie było-wymieniłem niedawno tuleje wahaczy tylnych ,tarcze i klocki z przodu i tyle.Jest to raczej zużycie niż usterki. Tłumik wciąż jeszcze w porządku.
nie ma -silnik nie bierze oleju,elektronika nie szwankuje ,blacharka bez zarzutu ,nic nie psuje się i nie denerwuje.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 EcoBoost 160KM 118kW