: kompletność, jeździ jak mały focus, pakowny jak ciężarówka, ma wszystko co potrzeba.
Kupił bym jeszcze raz. Tym razem w turbobenzynie 160KM. (2.0 145 jezdzi tak samo jak 16.125).
Silnik mam w wersji przed wprowadzeniem Euro V, czyli posiada 125KM (ponoć wersja 120KM jest lekko przytłumiona). Jest wystarczający, choć nie daje dużej satysfakcji. Wcześniej miałem Forda Focusa 1.6 I 100KM, i muszę przyznać, że prowadzi się podobnie. Porównując do focusa, to jest lekko bardziej elastyczny na poszczególnych biegach. Do 80km/h przyśpiesza podobnie, powyżej tej prędkości jest sprawniejszy niż w/w focus, więc wyprzedzanie jest przyjemniejsze.
nie zdarzył mi się żaden zgrzyt, biegi zawsze wchodzą idealnie z odczuwalnym oporem.
W tej dziedzinie jest to prawdziwy ford. Zakręty nie istnieją, jest tylko prosta droga :P
Lusterka duże, widoczność przez tylnią szybę jak w focusie.
wszystko zawsze pod ręką, czytelne. Jak ktoś już miał forda to wszystko znajdzie intuicyjnie.
Działa bardzo skutecznie. Super jest ogrzewanie przedniej szyby. Tylna trochę za często paruje i trzeba ją ogrzewać, prawdopodobnie to wina braku nawiewu na tył.
Największe auto w klasie i to czuć.
Ponoć mocniejsze benzyny i diesle są lepiej wyciszone. Ta wersja odstaje niestety od konkurencji.
po przejechanych 3 tys. km. spalanie według wskazań producenta. Podejrzewam, że jeszcze spadnie.
Miasto/Trasa: 10/7
Kupiłem w pełni wyposażonego mondeo za 67 tyś. zł brutto. Za konkurencję musiałbym dać z 10 tyś. więcej, a wcale nie jest ona lepsza.
Narazie nic. Na początku lekko trzeszczała srebrna konsola (jak w każdym MK4 przed liftingiem). Można to usunąć samemu, albo jechać do aso.
brak
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 Duratec 120KM 88kW