Ocena kierowcy - Ford Mondeo IV Hatchback

jareczek1983, 12 lat temu
Silnik 1.6 Duratec 110KM 81kW
Rok produkcji 2008
Ford Mondeo IV Hatchback 1.6 Duratec 110KM 81kW od 2007 - Oceń swoje auto
Brakuje mocy na 1.6 ale wiedziałem co biorę, ale nie uważam to za mankament. W trasie przy 90 km/h można na spokojnie wyprzedzać bez planowania :)
Silnik na chwilę obecną jest okey. Troszkę dużo spala ale to wina bryły samochodu i nie lubię zostawać z tyłu. Mimo, że to 1.6 można wyprzedzać na trasie. Trójka i do końca :)
Nie mam zastrzeżeń. Biegi wchodzą jak należy. Czasami wsteczny się przycina, ale puszczenie sprzęgła i wciśnięcie ratuje sytuacje.
Wydaje mi się, że lepiej tłumi wstrząsy niż e39. Nic nie hałasuje, na nierównościach wiadomo coś zawsze się usłyszy w środku.
Do przodu widać doskonale, czasami słupki zasłaniają widok do przodu np. podczas przejeżdżania przez pasy itp itd. A do tyłu beznadzieja, parktronik i lusterka boczne są potrzebne.
Przyciski znajdują się na swoim miejscu. Nie ma sytuacji na drodze, że się czegoś szuka i nie znajduje.
Klimatyzacja pozwala po 5 minutach ściągnąć kurtki w środku gdy na dworze jest temperatura -1. Ogrzewanie przedniej i tylnej szyby i lusterek sprawuje się na medal.
Strasznie dużo miejsca. Więcej niż w e39. I jest to strasznie szeroki samochód troszkę więcej niż 2m.
Nie ma żadnych hałasów z zewnątrz. Nawet przy prędkości 150 km/h. Warunek to nie kupić bitego samochodu ;)
Na trasie nie mam różnicy między e39. tj. przy 90 km/h spala ok. 7 litrów, na autostradzie przy 150 km/h spala 10 litrów. W mieście typu Poznań spala 11 litrów, miasto typu Konin ok.9 litrów.
Wg mnie chyba najlepszy stosunek ceny do jakoś w tej cenie.
Na razie nic się nie psuje.
Na chwilę obecną nic się nie psuje.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 Duratec 110KM 81kW [l/100km]

8,8