Ocena kierowcy - Ford Mondeo IV Hatchback

Robert , 16 lat temu
Silnik 1.6 Duratec 110KM 81kW
Rok produkcji 2007
Ford Mondeo IV Hatchback 1.6 Duratec 110KM 81kW od 2007 - Oceń swoje auto
Silnik : Jak wcześniej wspomniałem jednostka napędowa oraz zawieszenie - REWELACJA - trzyma się drogi jak przyklejony.
Jestem bardzo zadowolony z tego samochodu i jestem przekonany ze dokonałem słusznego wyboru :-)
Jestem miło zaskoczony jednostka napędową - silnik ma zmienne fazy rozrzadu, jest elastyczny, bardzo cichy,do normalnej (nie wyczynowej jazdy) zupełnie wystarczy, najlepiej zmieniać bieg na wyższy przy 3 tys. obr.przyznaję że miałem pewne obiekcje że może okazac się za słaby do tego samochodu,ale okazało się że jestem miło zaskoczony.
W porównaniu do poprzedniego modelu mechanizm zmiany biegów jest zupełnie z innej bajki - biegi wchodzą lekko i prezyzyjnie na swoje miejsce - poprostu rewelacja
Poprzedni model bardzo dobrze trzymał się drogi, ale nowe Mondi to inna bajka - różnica kolosalna, a system ESP w standardzie poprawia samopoczucie przy prowadzeniu samochodu.
Wyśmienta pozycja za kierownicą - mam wersję 5-drzwi więc do tyłu widoczność jest nieco gorsza, ale Mondusiowi to wybaczę :-)
Wszystko na swoim miejscu - bez zastrzeżeń - jedynym mankamentem jest pewien drobiazg - mianowicie na wyświetlaczu centralnym nie mogę (jeszcze) ustawić wskazania temp. otoczenia w miejscu komunikatów radiowych - póki co świeci tylko śnieżynka (żółta lu czerwona) - pewnie muszę doczytać instrukcję. Nieco przyzwyczajenia wymaga obsługa sterowania radiem i komputerem w kierownicy - w poprzednim modelu było inaczej.
Rewelacja - dwustrefowa klimatyzacja czyni cuda - kiedy trzeba szybko schładza, a gdy teraz jest zikmo bardzo szybko nagrzewa wnętrze - no i oczywiście ogrzewana przednia szyba - POLECAM!!!!!
nie można miec zastrzeżeń do żadnego miejsaca - ja mam 188 cm i za mna siedzi bez problemów dorosłą osoba - bagażnik olbrzym.
Żadnego szumu czy gwizdu od uszczelek co świadczy o poprawnym montażu, silnik tylko mruczy porozumiewawczo - naprawdę jest ok.
Samochód ma jeszcze mały przebieg, ale wskazania przy cyklu miejski oscyluja pomiędzy 7,7 a 8,5 l na trasie przy spokojnej jeździe do 110 km komputer pokazywał 6,2 - czy przy takim samochodzie trzeba szukac czegoś więcej
Myśłę że stosunek ceny (wytargowany rabat) do wyposażenia i jakości zastosowanych materiałów jest prawidłowy.
Samochó jest nowy - na razie nic się nie dzieje i mam nadzieję że tak juz zostanie
Jak wyżej

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 Duratec 110KM 81kW [l/100km]