Moj pierwszy w życiu samochód z którego jestem naprawde zadowolony.
Nareszcie znalazłem silnik trafiajacy idealnie w mój charakter. Żadnych szaleństw z obrotami, a ciągnie do przadu jak szalony. W miescie raczaj nie do scigania. Zbyt krótkie przelożenia skrzyni, ale na trasie to jest cudeńko.
Silnik jest wrażliwy na jakość paliwa. Na dobrym paliwie pracuje praktycznie jak silnik benzynowy (ORLEN - FLOTA oraz stacje w Szwajcarii (Migrol) czy tez w Niemczech (DEA). Po zatankowaniu w Polsce na stacji Shell nie bylo watpliwosci, ze to dieselek, szczególnie przy przyspieszaniu - klekotal.
Na zimno troche haczy jedynka. Po rozgrzaniu skrzyni jest super. Jedynka i dwójka troche zakrotkie -jak na mój gust. Byłem przyzwyczajony do benzyniaków.
Udany kompromis pomiedzy sztywnoscia zawieszenia, a komfortem. Nic bym nie w nim nie zmienial. Jest Ok.
Cofanie do tyłu to spory problem. Szczególnie trafic w brame. Nauczyłem sie cofac na lusterka. Nie było wyjścia.
Brak uwag. Wszystko na swoim miejscu.
Super.
Wiecej nie oferuje, chyba nikt z konkurencji.
Przy bardzo duzych predkosciach głownie słychać, szum opon - zimówki (na letnich jeszcze nie jezdziłem) i powietrza. Ale nie przesadnie. Na "luzie" słyszy sie pracujacego daleko w tle diselka, który po właczeniu radia niknie.
Na tą mase i wielkość samochodu doskonale. Trasa np. Norymberga-Zgorzelec, komputer pokazal 9.3l/100 km, a srednia predkosc wyniosła 149km/h. Minimalnie 4.9l/100km srednie predkosc 55km/h
Bez konkurencji.
Oprócz jakiegoś "świerszcza" w przednich lewych drzwiach jest OK.
BRAK. Ale też i przebieg nie dajacy podstaw do oceny niezawodności.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDCi 130KM 96kW