Ogólnie uważam, że poza paroma mankamentami, samochód wart jest swojej ceny. Jestem z niego zadowolony i czekam na następcę.
Silnik jest wyśmienity pod wzgledem elastyczności, przyspieszenia. Przeciętna kultura pracy nie może jednak wpłynąć na doskonałą ocenę osiągów.
Skrzynia biegów idealna. Nie na jakichkolwiek problemów, biegi wchodzą super.
Brakuje tu oceny powyżej doskonałej. Układ jezdny jest zdecydowanie najsilniejszym punktem samochodu. Szczególnie podczas pokonywanie z większą prędkością zakrętów można zauważyć niezwykłość układu. Zmodyfikowana płyta podłogowa i rozwiązania z najlepszego w swej klasie Focusa powodują, że Mondeo przebija konkurencję o jedną generację. Extra +
Widoczność b.dobra. Słupki nie przeszkadzają, z tyłu lepiej niż u konkurencji (b. duża szyba).
Wszystko na swoim miejscu, nie trzeba się zastanawiać godzinami nad wciśnięciem przycisku.
Ogrzewanie zimą natychmiastowe. Nadmuch zimnego powietrza latem mógłby być lepszy.
Potężne auto, robi wrażenie na jeżdżących na przednich i tylnych siedzeniach.
Przy prędkości do 90-100 km jest cichutko. Niestety po przekroczeniu 120 robi się troszkę za głośno.
Samochód wybitnie paliwożerny (przy ostrej jeździe spala mi 10l/100km), a części są dość drogie.
Nic dodać, nic ująć...
Samochód nie jest niezawodny. Miałem kilka usterek: korozja przy lusterku!!!, kłopoty z kolektorem, szkrzypienie fotela kierowcy. Nie wystawiam oceny przeciętnej, ponieważ samochód ratuje super wykończenie wnętrza. Zero skrzypień z deski rozdzielczej.
4 letni samochód nie ma prawa się zepsuć...