Mój trzeci mondeo,poprzednie 2 litrowe TDCI i TDDI i faktycznie dość nie udane w CI wtryski w DI bardzo głośny silnik i wyższe spalanie. Co do 2.2 TDCI którego zakupiłem w wersi Titanium X w pakiecie zderzaków ST jestem bardzo zadowolony,silnik ma poprawione wtryski po 2004 roku i nie ma z nimi już tyle problemu chodź nadal trzeba dbać o filtry dobrej jakości i dobre paliwo,którego na pewno brak na naszym ORLENIE..Silnik inaczej sie sprawuje od 2 litrowego TDCI,ciągnie od samego dołu,bardziej elastyczny,brak zrywów jakie były w 2litrach,spalanie mniejsze o ok 0,5-1L.W aucie pozostaje tylko nieszczęsna dwu masa która trzeba wymienić po 150- 170tys km.Poza tym bardzo ładnie się prowadzi,wyposażenie w 2.2 L jest zawsze lepsze od 2L.Ogółem na pewno jesli chcesz kupić mondeo,nie polecam 2 Litrowych choć zależy jaki sie trafi,po wymianie wtrysków i dwu masy czy przed..2.2 są co prawda prawie 2 razy droższe ale to i tak taniej niż Passat który nie ma porównania pod względem wyposażenia i wyglądu a 1.9 130 koni też nieudane,chyba ze 90koni. Ogólnie biorąc pod uwagę ze to mój nasty samochód,poprzednie to 3 mazdy w tym 6-2003r,2-peugoty,Mercedes Vito 2,2CDI(porażka),Seat 1.9TDI troche dostawczych i wspomniane mondziali to ten jest najlepszy i tak szybko nie zmienię jak poprzednie
- zużycie paliwa dla silnika 2.2 TDCi 155KM 114kW