Ocena kierowcy - Ford Mondeo III Kombi

Ford Mondeo III Kombi 2.0 TDCi 130KM 96kW 2002-2007 - Oceń swoje auto
Silnik : malo pali , szybko jeździ
Przeniesienie napędu : koło dwumasowe
Silnik : układ wtryskowy
porównując do mojego 12 letniego volvo,ford to całkiem fajna fura, moze audio trochę gorsze, moze tapicerka mniej miękka i elegancka, ale to niepowinno przeszkadzac w użytkowaniu, nic nie piszczy i zbytnio nie trzeszczy. w ogóle go nie brałem pod uwagę szukając nowego auta. wpadło mi w ręce przez przypadek, wsiadłem przejechałem sie i wziąłem, i zaczyna mi sie podobać
2.o tdci , elastyczny i ekonomiczny, niezbyt drogi w serwisie, niezbyt głośni, ale też nie cichy
skrzynia 6biegowa, biegi wchodzą prawidłowo, czasami przy wstecznym coś zachaczy, ale to chyba w każdym aucie sie zdaży, ogólnie poprawnie
układ jezdny ponad przeciętny, słabiej niz np w vectrze c, ale lepiej niż w moim volvo. auto prowadzi się przewidywalnie. i lekko( jakby ważył o wiele mniej niż waży)
duże szyby, widać wszystko
tez moze byc, do przełączników trzeba się przyzwyczaić,i wtedy są pod ręką, do schowków też, pozycję za kierownicą mozna znależć odpowiednią bez problemu
volov chłodziło lepiej, ale bidy niema, chłodzi , grzeje, czasami coś zwariuje i zaczyna grzac choć ma chłodzic, ale wystarczy dotknąć panelu sterującego +/- 1st, i już sie normuje sytuacja, trochę szkoda ze niema osobnej kratki na tył.
V70 classic to szafa, ale przy mondeo robi sie malutkie, miejsca full. bagażnik wielki i płaski.
w mercedesie ciszej, w volvo też, ford moze o 1 decybel głosniejszy, mimo tego jazda jest komfortowa
1700 wagi, 5.8l spalanie w jeździe pozamiejskiej 8.0l przy w miarę dynamicznej jeździe w miescie jest bardzo ok.
nowy drogi, ale 5 latek za 22tys, to całkiem dobre rozwiązanie, w ogóle go nie brałem pod uwagę szukając nowego auta. wpadło mi w ręce przez przypadek, wsiadłem przejechałem sie i wziąłem, i zaczyna mi sie podobać.
no cos tam sie zadzieje, ale bez przesady, volvo też sie psuło,
no psuje sie układ delphi, na szczęscie mozna w rozsądnych cenach naprawić,ważne zeby przy wymianie wtrysków, naprawić pozornie dobrą pompę, bo często to mikroopiłki mielonej pompy załatwiają wtryskiwacze. dwumasa jak w prawie każdym dieslu, zależnie od stylu jazdy.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDCi 130KM 96kW [l/100km]

6,4