Ocena kierowcy - Ford Mondeo III Kombi

Rok produkcji 2003
Okres użytkowania: 1 rok
Ford Mondeo III Kombi 2.0 TDCi 130KM 96kW 2002-2007 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Polecam!
Kolejne Mondeo i jeśli ekonomia pozwoli, to następne będzie MK4.
Poprzednio jeździłęm 2,0 benzyną więc do diesla trzeba się było przyzwyczaić. Nieporównywalnie lepsza dynamika, na zimno klekocze, a na ciepło dużo ciszej. Musiałem się przyzwyczaić do częstszej zmiany biegów, żeby nie zabić koła dwumasowego. Ogólnie bardzo pozytywnie!
Lekko haczy dwójka, ale to przypadłość Mondeo, bo w MK2 miałem to samo (podobno wymiana oleju w skrzyni pomaga). Muszę przyznać, że w MK3 skrzynia działa precyzyjniej, do tego 6-ty bieg pomaga na autostradach.
Ideał!!!
Przesiadłem się z kombi do kombi, więc nie było szoku. Na plus w porównaniu z poprzednią wersją działąją większe lusterka zewnętrzne.
Po niemiecku. Brakuje mi trochę elektrycznego sterowania lusterkami zewnętrznymi, ale cóż - taka wersja.
Super. Odparowywanie przedniej szyby bardzo się przydaje. Klima chłodzi, a siedzenia grzeją w zależności od potrzeb.
Ciężko o więcej przestrzeni w tym segmencie, przynajmniej ja się nie spotkałem. Cztery dorosłe osoby będą wygodnie podróżowały, a i piąta się zmieści.
W benzynie było ciszej, ale tu też nie można narzekać.
Nie ma problemu by zejść na trasie poniżej 6 litrów. Ostatnio w 4 osoby z działającą klimą wyszło mi 5,9 na trasie Kołobrzeg - Wrocław. Ceny części mieszczą się w średniej.
Rewelacyjne auto w bardzo dobrej cenie (na pewno jej warte). Jak każde, warto je kupić od osoby dbającej. Za Passata trzeba dać sporo więcej, a w rzeczywistości dostaje się mniej.
Jeżdżę tym autem od roku, zrobiłem ponad 20 tys. km i nic złego się nie stało. Obluzowała się uszczelka w drzwiach, ale można z tym jeździć.
Przed zakupem naczytałem się o wtryskach i podchodziłem do zakupu z \"lekką dozą nieśmiałości\". Przez rok zrobiłem ponad 20 tys. km i jest OK. Staram się lać paliwo z wyższej półki w stacjach sieciowych (może dla uspokojenia sumienia) i jakiś środek do czyszczenia / konserwacji wtrysków mniej więcej co 5 tys. km. Przez takie podejście do tego diesla opinię piszę dopiero teraz. Mam nadzieję, że się w najbliższym czasie nie wysypie:)

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDCi 130KM 96kW [l/100km]

6,5