Ocena kierowcy - Ford Mondeo III Kombi

wesolki13, 15 lat temu
Silnik 2.0 TDCi 130KM 96kW
Rok produkcji 2005
Ford Mondeo III Kombi 2.0 TDCi 130KM 96kW 2002-2007 - Oceń swoje auto
Inne : Komfort i wygoda, auto dla osób wysokich i szerokich.
Po pierwszy miesiącu jazdy autem czteroletni jestem na tak. Trafny wybór, auto duże,wygodne, pakowne.Polecil bym na auto rodzine.
Jest to moje pierwszem auto w takim wieku i diesel.Różnica między sierra benz- gaz, a Mondeo diesel to napewno monent obrotowy.Jest elastyczny nie trzeba często zmieniać biegów. Po pierwszym miesiacu jazdy odczucia pozytywne.
Biegi wchodzą poprawnie na swoje miejsce, duża elastyczność w porównaniu z benzyną.
Przesiadłem się z Hatchback do kombi,do auta o 18 lat młodszego.Moim zdaniem układ jezdny jest ok., tylko na początku miałem problem z bujającym tyłem. Po wymianie tylnych amorów i nowe opony problem znikł.
Widoczność dobra, na początku problem z długością tyłu, miałem obawy przy pakowaniu mimo czujnika parkowania.
Ogrzewanie ok., narazie bywają problemy z klimą, niezawsze chłodzi jak powinna/ momentami leci letnie powietrze/. Muszę odwiedzić jakiś serwis klimy aby zrobić przegląd.
Jestem osobą wysoką/198cm/, jest mi w tym aucie wygodnie. Po dłuższej trasie nie odczuwam zmęczenia,pasażerowie za mną choć mam fotel na max. do tyłu maja miejsce i jest wygodnie.
Przy ruszaniu na zimnym silniku jest słyszalny silnik diesla, ale nie jest to uciążliwe.W czasie szybszej jazdy są bardzej słyszalne opony niż silnik.W moim aucie drzwi kierowcy nie można wyregulować, uszelnić i podczas jazdy w trasie jest słyszalny świst wiatru.
Obserwuje spalanie innych posiadaczy tego modelu i moje spalanie śred.7,6l/100km mieści się w normie.Oczywiście miałem nadzieje na niższe w granicach 5.5-6.5 l/100, ale jeżdżąc głównie w mieście i ciężką nogą nie ma co wymagać.
Porównując cene i klasę auta do innych, Mondeo jest tanim samochodem w stosunku do swojej klasy. Nie odbiega od audi, vw,a główną zaleta jest cena i przestrzeń komfort tego auta.
Obecnie poza wymianą amorów z tyłu, nic. Choć mam małe stuki w tyle i podejrzewam wymiane jakigoś wahacza.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDCi 130KM 96kW [l/100km]

6,7