: początki rdzy - widoczne tylko od spodu, na wierzchu na razie ok.
Mimo wszytko jstem zadowolony. Od samochodu wymagam niby niewiele - żeby był szybki, pojemny, pewny w prowadzeniu, dobrze wyciszony, ekonomiczny, no i mało tracił na wartości. Jak popatrzę co można kupić w porównywalnej do Mondeo cenie, co miałoby jego zalety a nie miało wad, to wychodzi, że niewiele. Passat-dużo droższy, nie rdzewieje, pod innymi względami jednak słabszy, Japońce - kosmos cenowy, 407 - bardzo ciasny, c5 -myślałem nad nim i to może byc niezła alternatywa. Reasumując - polecam Mondeo. Przy zakupie używki należy oczywiście sprawdzić - jak zawsze.
Jak na benzyniaka może być. Nie pracuje bezwibracyjnie, ale też nie drażni. Da się szybko pojechać tylko ptrzeba mocno depnąć.
Wsteczny bieg w moim egzemplarzu haczy, najpierw muszę wbić 4.
Nie sądzę zeby było coś lepszego na rynku za te pieniądze. Jeździłem kilkoma samochodami tej klasy, może tylko Mazda 6 wywarła na mnie równie dobre wrażenie co Mondek. Dobrze się spisuje i podczas bardzo szybkiej jazdy na autostradzie i na polskich dziurach. O dziwo jest dosyć trwałe.
Duże, szyby, nadwozie kanciaste, od 2004 powiększone lusterka - da się wytrzymać. Przedni słupek - za szeroki co jest niestety standardem.
Bardzo łatwa obsługa wszystkiego, nie ma dziwnych wynalazków w rodzaju przełączników opuszczania szyb na konsoli środkowej albo przycisków schowanych za drążkiem zmiany biegów. Można zająć bardzo wygodną pozycję za kierownicą. Uwaga: warto posiedzieć chwilę w fotelu przed kupnem żeby się przekonać czy nam pasuje. Ja tego nie zrobiłem i teraz muszę sobie dokupić jakąś podkładkę bo źle mi się siedzi. Ogólnie fotele przednie są dla naprawdę dużych ludzi. Czujnik deszczu to porażka, nie radzi sobie przy mżawce i małym deszczyku. Wolałbym zwykłą regulację wycieraczek.
Bez zastrzeżeń. W zimie zaskakująco szybko się rozgrzewa. Bardzo pomysłowe rozwiązanie wyboru opcji nawiewu - można wybrać dowolna kombinację. Bardzo fajnym rozwiązaniem jest duży guzik odladzania szyby (dla tych co nie mają Mondeo - włącza on klimę i nawiew na szybę). Ogrzewanie przedniej szyby też należy pochwalić.
Nie ma się nad czym rozwodzić. Jak na tę klasę to kawał fury. Jak opuszczę sobie fotel do najniższego położenia to nad głową mam miejsca jak w vanie!
Słaba ocena, ale żadne auto w tej klasie nie jest lepsze. Producenci olewają kompletnie ten parametr - nie wiem dlaczego.
Moje wyniki:
przy spokojnej jeździe - gaz 11,5, benzyna 10,5
jak zapier... 160-180 na autostradzie - gaz 14, benzyna 13. Szału nie ma.
Bardzo ok.
Mam go od 2 lat. Przejechałem w tym czasie 50 tys. Właściwie nic się nie działo poza jednym padniętym łącznikiem stabilizatora.
Mimo, że to model po lifcie od spodu widać troche rdzy. Jestem tym bardzo rozczarowany, ale jak patrzę dookoła to widać, że to raczej norma. Nie rozumiem co robią ci producenci. Żeby Mazda 6 rdzewiała, albo Mercedes. Chyba tylko Audi trzyma tu poziom.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 16V 145KM 107kW