Ocena kierowcy - Ford Mondeo III Kombi

Silnik 1.8 16V 125KM 92kW
Rok produkcji 2002
Okres użytkowania: 1 rok
Ford Mondeo III Kombi 1.8 16V 125KM 92kW 2001-2007 - Oceń swoje auto
Silnik : Do tej pory jeździłem dieslami. I ogólnie byłem sceptyczny do benzyniaka. Jednak po pierwszej przejażdżce obawy odnośnie jazdy Pb (że słaby, a to kręcić go trzeba wysoko) przeszły na bok. Na tyle mnie przekonał, że następne auto też kupię w benzynie.
Karoseria : Mondziak nie jest zbyt odporny na korozję - rdzewieją ranty drzwi. Podwozie i poszycie zewnętrzne jest OK.
Zawieszenie : Przednie łączniki stabilizatora (z tworzywa) poddały się po jednej niezbyt wielkiej dziurze - trzeba na to uważać.
Wygodne, przestronne i świetnie prowadzące się auto. To mój 3 ford i nadal przekonuje mnie bym pozostał przy tej marce.
Silnik o wysokiej kulturze pracy, cichy, wmiarę dynamiczny, ale o przeciętnej elastyczności. O ile samo przyśpieszenie jest wystarczające to przy wyprzedzaniu trzeba redukować (na 5 słabo ciągnie, ale podjazdy pokonuje bez redukcji bezproblemowo).
Przy holowaniu przyczep przeszkadza nieco za długa jedynka, ale przy jeździe solo jest OK. Zestopniowanie skrzyni płynne, same przełączenia czasami haczą.
Prowadzenie pewne w każdym zakresie prędkości i obciążenia. Bardzo wydajne hamulce nawet z tonowym kempingiem na haku. Komfort też przyzwoity.
W kombiaku nie ma problemu z wyczuciem tyłu auta. W ciasnych uliczkach nie mam problemu z wyczuciem samochodu - widzi się bardzo dobrze co jest dookoła.
Bez zastrzeżeń - wszystko pod ręką i na swoim miejscu.
Automatyczna klima ma czasem problem ustabilizować temperaturę wewnątrz. Trzeba trochę ręcznie ją wspomagać rozdzielając nadmuch w rządane strony. Sama wydajność super. Znacznie lepiej niż w poprzedniku.
Miejsca nigdzie nie brakuje - Czy siedzę z przodu, czy z tyłu jest swobodnie. Do kufra zawsze się zmieści coś więcej niż chciałoby się zabrać.
Praca silnika i zawieszenia jest bardzo cicha. Najbardziej słyszalny jest szum opon (zząbkowało mi je). Jednak i tak jest cicho.
Po przejechaniu 25tys. km jestem zadowolony szczególnie ze spalania. Na tym dystansie spalił mi średnio 8,9l/100km (zbieram paragony z każdego tankowania i po przeliczeniu tyle wyszło :) ). Przed kupnem szacowałem średnie spalanie na 10,5. Jeżdżę nieco z kempingiem o masie 1tony i auto spala z nim w granicach 9-11l/100km. Koszty utrzymania dość rozsądne - można posiłkować się niezłymi zamiennikami. Ale jako, że to mój 3 ford i z doświadczenia wiem, że ford lubi forda staram się naprawiać na oryginałach.
Mondeo ma znacznie niższą cenę np. od Passata, a wcale nie jest gorszy. Ford zazwyczaj jest dobrze wyposażony, wygodnie się nim jeździ a do tego ma jedno z największych wnętrz w klasie. Ma małe wpadki w jakości - np. korozja na rantach drzwi i uważam, że za bardzo oszczędzono na detalach wykończeniowych np. wykładzinie wnętrza. Ale to i tak drobiazgi dla mnie.
Miałem tylko dwa problemy - jeden to zwariował mi alarm i nie mogłem go zdeaktywować - nie obyło się bez holowania do serwisu. Drugi - niedawno padła mi pompka spryskiwacza. Reszta to typowe zużycia części.
Trochę mi się rozjechał tył i ząbkuje opony (być może za mocno go obciążałem). Ale puki nie puka narazie jeżdżę.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 16V 125KM 92kW [l/100km]

8,0