Roman; rocznie ok 25000km, codzienna jazda od wielu lat - nie nie mój pierwszy samochód,
20 lat temu
Silnik 2.0 TDCi 130KM 96kW
Rok produkcji 2004
Przebieg:
10 tys. km
Tak na dzień dzisiejszy i OBY TAK DALEJ.
Elastyczność BAJKA ! Od 90km/godz spokojnie już ciągnie na 6 biegu. Na zewnątrz trochę słychać, że diesel ale wewnątrz nie daje żadnych negatywnych wrażeń. To mój pierwszy diesel - nie wiedziałem, że jazda nim to taka frajda : w każdej chwili gotowy do wyprzedzenia nawet od "6" i "5" od "4" to już żaden problem.
Wszytko OK, żadnych problemów ze zmianami, krótkie przełożenia drążkiem - dla mnie żadnych uwag, (łatwo przywyknąć do "6")
Wszystko dobrze. Nie narzekam - podobno w testach to jeden z mocniejszych punktów "Mondeusza"; wcześniej jeździłem Hondą Civic ´99 - pod tym względem wcale nie gorsza, więc bez specjalnych zachwytów - po prostu OK.
Trochę kłopotwliwe cofanie w ciasnych zatokach - trudno wyczuć koniec auta - trzeba uważać. Lusterka mogłyby być trochę większe a zwłaszcza większa powinna być strefa "martwego pola"
Bez większych uwag, OK .
Przy wilgotnej pogodzie czasem na fukcji ECO trochę może zaparować na początku jazdy.
Duuużo miejsca !
Prawdę mówiąc myślałem, że będzie lepiej ale i tak nie mam większych powodów do narzekań. Przy większych prędkościach 170-180 to właściwie słychać bardziej szum powietrza i opon. Przez pierwsze kilka miesięcy do pasji doprowadzało mnie jakieś pukanie, stukanie dochodzące z bagażnika od prawej strony, początkowo sądziłem, że półka (5d) ale dopiero kilkanaście dni temu wykryłem sprawcę - zawieszona w uchwycie gaśnica ! - sposób jej montażu okazał się niefortunny - wylądowała pod podłogą przy kole zapasowym. W końcu CISZA.
Średnio 6,5/100. Poniżej 6,0/100 jeszcze nie zszedłem ale i powyżej 7,0/100 też raczej nie. W trasie szybko ale płynnie bez zrywów za wszelką cenę (ok.120-130/h; na drogach dwupasmowych bliżej 160 do 170. W mieście spokojnie - żadnych pisków spod świateł. Trasa/miasto = 60/40. W końcu to kawał auta.
To najlepsza oferta w tym segmencie aut - moim skromnym zdaniem. Za każde inne : Vectra, Laguna, Acord, Passat z tego typu silnikiem i wyposażeniem to co najmniej kilka tysięcy więcej. Przyglądałem się wszystkim przed zakupem "Mondeusza". Z przodu cyfra co najmniej 9... a "Mondeusz" X Ambient 84.000 z alusami "16" ! (klima-aut., 4 poduszki, radio CD ze sterowaniem przy kierownicy, elektryka szyb, itp.itd - bez kurtyn i ksenonów).
PS . Warto dodać głośniki wysokotonowe na przód i tył to wtedy nawet fabryczny sprzęt i 4 fabryczne głośniki dają się całkiem przyzwoicie posłuchać - POLECAM.
Piszę dobrze, bo to jeszcze nowe auto ( V 2004). Co miałoby się dziać po kilku miesiącach. Zobaczymy dalej - mam nadzieję, że będzie się "psuć" tak samo jak Honda Civic = 5 lat i nic.
J.w.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDCi 130KM 96kW