Ocena kierowcy - Ford Mondeo III Hatchback

wojan26, 11 lat temu
Silnik 2.0 TDCi 130KM 96kW
Rok produkcji 2006
Ford Mondeo III Hatchback 2.0 TDCi 130KM 96kW 2002-2007 - Oceń swoje auto
Silnik : Teraz wyprzedzanie nie stanowi żadnego problemu. Passaty mogą się schować. Jazda z takim silnikiem to po prostu bajka.
Gdy szukałem samochodu, priorytetem dla mnie był Focus. Ale znajomy namówił mnie na Mondeo, mówił że większy, wygodniejszy, że nie będę żałował. Zaufałem mu i niedawno miałem okazję przejechać się focusem i za nic w świecie bym się teraz nie zamienił! Chociaż mam autko od niedawna, to nie zamieniłbym się na nic innego. Dynamiczny, wygodny, ekonomiczny, świetnie wyposażony, niczego mu nie brakuje. Gorąco polecam!
W poprzednim samochodzie miałem tylko 60km, więc teraz gdy się przesiadłem na 130km, czuć znaczącą różnicę. Świetnie się zbiera, przyspiesza na każdym biegu, jazda z takim silnikiem to coś pięknego. Na początku trochę głośny, ale jak się rozgrzeje to ładnie mruczy.
Bez zarzutów. Wszystkie biegi ładnie chodzą. Szóstka bardzo przydatna na trasie.
Świetne zawieszenie, nie słychać żadnych stuków, na dziurach praktycznie nic nie czuć.
Byłaby 5, ale w lusterku środkowym wydaje mi się, że mało widać. Poza tym wszystko jest ok.
Wszystkie przyciski dobrze umiejscowione, wszystko pod ręką, szybko się człowiek przyzwyczaja. Materiały dobrej jakości, nic nie trzeszczy. Wygodne fotele i podłokietnik.
Klima ładnie chłodzi, żadnych zastrzeżeń. Podgrzewanie przedniej szyby to coś pięknego.
Więcej miejsca widziałem tylko w Superbie. Mam dość mocno odsunięty fotel do tyłu, a za mną i tak dużo miejsca. Spokojnie można jechać na wakacje w długą podróż.
Mogłoby być lepiej, ale też nie jest źle.
Mam dość ciężką nogę więc swoje musi spalić. Ale gdy jadę w miarę spokojnie to pali tyle co nic. Jestem pozytywnie zaskoczony tak niskim spalaniem.
Za tę cenę nie dostaniemy nic lepszego. Świetny stosunek ceny do jakości.
Autko posiadam niecały miesiąc więc jeszcze nic nie musiałem robić. Chociaż wydaje mi się, że czasami głupieją czujniki cofania.
Tak samo jak wyżej. Zbyt krótko mam samochód, żeby się wypowiadać.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDCi 130KM 96kW [l/100km]

6,3