Ocena kierowcy - Ford Mondeo III Hatchback

Silnik 2.0 TDCi 130KM 96kW
Rok produkcji 2003
Ford Mondeo III Hatchback 2.0 TDCi 130KM 96kW 2002-2007 - Oceń swoje auto
Silnik : ekonomiczny i elastyczny
Jak na samochód w sumie 7 letni sprawuje się świetnie - nigdy nie zawiódł; za każdym razem odpala nawet przy najmniejszych mrozach. Silnik bardzo elastyczny i oszczędny. Prowadzi się bardzo pewnie; idealnie sprawdza się na naszych drogach. Wnętrze przestronne, bagażnik ogromny, materiały wykończeniowe przeciętne, ale czego oczekiwać w końcu to nie klasa premium. Mam nadziej ze Mondeo MK4 będzie równie udane:))
Przed zakupem myślałem, że 130KM to za mało jak na taki samochód, jednak pozytywnie mnie zaskoczył:) ciągnie na każdym biegu i w zupełności wystarcza do codziennej jazdy zarówno w mieście jak i w trasie.
brak zastrzeżeń wszystko ok
daje 5- w mojej wersji brakuje ESP ale i tak jeździ się na prawdę bardzo pewnie
OK
wszystko pod ręką
klima działa bez problemu dobrze chodzi wnętrz wada w fordach to ogrzewanie w zimie powoli się nagrzewa ale da się wytrzymać:)
chyba najlepiej w swojej klasie - dużo miejsca zarówno z przoduj jaki z tyłu
mogłoby być lepiej - 4
tutaj największe brawa dla forda rewelacja Jak na 2.0 pali bardo mało średnio z trasy i miasta wychodzi około 6 litrów (komputer trochę oszukuje pokazuje mniej). Na trasie spokojnie można zejść do <5,0l/100km Konkurencje bije o głowę:)
rewelacja mam nadziej ze Mondeo MK4 będzie równie udane:))
bałem się zakupu forda z tym silnikiem, bo się naczytałem złych opinii, ale dzisiaj po dwóch latach użytkowania (przejechane około 60tys km) nic się nie wydarzyło. Oczywiście poza eksploatacja miałem jedna usterkę - pękł waż wysokociśnieniowy - nie działała turbo na szczęście naprawa to tylko 150pln i oby tak dalej:))
BRAK a samochód zakupiłem, gdy miał 140tys km przebiegu obecnie prawie 200tys km. Wiem że przed moim zakupem miał wymieniane wtryski i dwumase (ale to już standard w każdym dieslu z turbo przy takim przebiegu)

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDCi 130KM 96kW [l/100km]

5,4