Ocena kierowcy - Ford Mondeo III Hatchback

Silnik 2.0 TDCi 130KM 96kW
Rok produkcji 2005
Okres użytkowania: 1 rok
Ford Mondeo III Hatchback 2.0 TDCi 130KM 96kW 2002-2007 - Oceń swoje auto
Silnik : Małe zużycie paliwa jak na tą masę.
Silnik : Problemy w temperaturze poniżej - 20 stopni. Bardzo wrazliwy na jakość paliwa
Zawieszenie : Pęknięta przednia porawa sprężyna, ale to już moja wina - nie zauważyłem tej dziury:(
Lubię ten samochód chodź jego przebieg i wcześniejsza eksploatacja daje się we znaki. Spalanie wysmienite. Nie mam na co nażekać.
Diesel o mocy 130 KM jest idealnie dobrany do tego samochodu. W połączeniu z sześcio biegową skrzynią biegów wypada idealnie. Nadaje się do normalnej jazdy jak i do szaleńst, trzeba tylko pamietać o umiejętnej obsłudze. Jak wiadomo debil to i młotek potrafi zepsuć.
Sześcio stopniowa manualna. Szkoda że dwa pierwsze biegi są takie krótkie. Zasadniczo można by ruszać z dwójki. Na długie podruże idealna, trochę denerwuje w mieście.
Bez większych problemów pokonuje zakręty. Szkoda, że czuć jak mocno dociążony jest przód. Przy bardzo brawórowej jeździe potrafi uciec, ale nie jest to samochód do rajdów.
Do przodu bez zastrzeżeń, na poki również problemy tylko z cofaniem. Centralne lusterko wsteczne potrafi mylnie pokazać odległość do przeszkody, a lusterka boczne mogły by byc większe.
Jak dla mnie bomba. Wszystko na swoim mjescu, czytelne i wyraziste. Lajik odnajdzie się w tym samochodzie. Materiały ok. Szkoda że tak topornie to wygląda :(
Klimatronik spisuję się wyśmienićie. Na okres zimowy ustawiam 22 stopnie i nie ruszam tego do wiosny. Przeciętna ocena z tego powodu, że silnik diesla potrzebuje dużo, bardzo dużo czasu by się nagrzać więc do tego momentu marźniemy. W sezonie letnik klima chula i cdhłodzi całe wnętrze, mimo, że nie ma dodatkowych nawiewów na tył to pasażerowie nie nażekają.
Jak dla kierowcy super, ustawienia fotela kierwcy w sześciu kierunkach plus odcinek lędźwiowy daje wygodną pozycję przed kierownicą. Pasażer z przodu ma również komfortowo. Przy dość wysokim kierwcy czyli 190 cm jak ja pasażerowie z tyłu mają powody do narzekania za mało miejsca na naogi.
Ja na diesla nieźle, ale spotykałem lepiej wyciszone. Przyzimnym silniku wyraźnie słyszalny klekot tak charakterystyczny dla tego silnika.
Bardzo trzeba uważać na paliwo jakie się leje. UWAGA. Na opałowym oleju daleko nie zajedzie. Przeglądy w miare rozsądnie, trzeba wybrac tylko dobry serwis i bez rzadnych problemów.
Ok nie miałem wcześniej tak udanego samochodu. Zpłaciłem .... no cóż pojeżdżę z jeszcze z pół roku i jeszcze na nim zarobię :)
Oprócz jednej przepalonej żarówki nic z takich drobiazgów. Przy palącej osobie strasznie syfi się podsufitka. Trzeba ją często czyścić.
Cóż kupiłem samochód po firmowy. Swoje w kość dostał więc i usterki się pojawiły. Ale nie groźne i szybko w serwisie ASO usunięte.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDCi 130KM 96kW [l/100km]

6,1