Ocena kierowcy - Ford Mondeo III Hatchback

Piotrek, 12 lat temu
Silnik 2.0 TDCI 115KM 85kW
Rok produkcji 2005
Ford Mondeo III Hatchback 2.0 TDCI 115KM 85kW 2001-2007 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Myślę że zawieszenie zaskoczy każdego kto lubi dynamiczną jazde w zakrętach, ponieważ Ford jest do tego stworzony. Nie chcę nawet myśleć co potrafi wersja ST220 skoro zwykły ropniak daję taką frajdę z jazdy. Przykładowo dosyć dobrze znany mi zakret pokonywałem małym hatchbackiem z prędkością max 70-80km/h. Fordem załatwiam go przy 130-140 km/h!!! Auto może nie jest super komfortowe i wyciszone i tak doskonale wykonane jak np passaty czy audi, ale osobiście cenie sobie prowadzenie ponad wszystko.
Auto świetnie wygląda, prowadzi się idealnie. Mimo przedniego napędu posiada charakterystyke typową dla sportowego auta z tylnym napędem przy czym mamy kontrolę jak w tradycyjnej przenionapędówce. Spalanie jest wręcz śmieszne jak na te gabaryty. Dużo miejsca w środku i doskonała ergonomia to kolejny atut. Niska a wręcz znikoma awaryjność to mega plus!
Jak na tą budę silnik troszkę słaby, elastyczność w miarę, na wyższych biegach ładnie się wkręca.
Skrzynia jest nieźle zestopniowana. Nie ma bardzo do czego się przyczepić.
Główny atut auta. Mondeo kocha zakręty i to bez dwóch zdań! Jadąc nim w ciasnym zakręcie z dużą prędkością mamy wrażenie jakby mondziak mówił do nas: ,,spokojnie dam radę\'\', a samo wyjście z zakrętu jest czymś niesamowitym, auto niemalże automatycznie ustawia się tam gdzie być powinno. Zachowanie toru jazdy nie stanowi żadnego problemu...VW i Audi na tym polu niestety muszą ustąpić. Zawieszenie może nieco mniej komfortowe niż w innych autach z tego segmentu,ale rekompensuje to znacznie lepszym prowadzeniem!
Widok we wstecznym lusterku pozostaje wiele do życzenia, na szczęście rekompensują to boczne lusterka
Brak większych minusów, wszystko jest pod ręką, przełącznik kierunkowskazów troszkę zbyt czuły, ale można się przyzwyczaić. Pedały pod zbyt dużym kątem prostopadłym do podłogi, do sprzegła trzeba się przyzwyczaić i odpowiednio ustawić fotel.
Posiadam auto z climatronikiem i nie mam tutaj żadnych zastrzeżeń. System szybkiego podgrzewania szyby jest kapitalnym rozwiązaniem, zwłaszcza jak wiezie się kumpli z imprezy:) Co do samej klimy nie mam żadnych zastrzeżeń, nawiew działa super.
Bardzo dużo miejsca zarówno z tyłu jak i z przodu. Nawet wysokie osoby znajdą dla siebie dużo przestrzeni, dzięki czemu podróż jest komfortowa i w żadnym wypadku męcząca
No cóż, klekot zimnego diesla jest słyszalny, aż nadto...Dodatkowo w dieslach montowane sa alternatory z kołem pasowym bez sprzęgła wolnobieznego ( w benzynie jest) które dosyć głośno pracują. Wymiana na alternator z benzyny załatwia sprawę (tańsza operacja niż wymiana samego kółka!)
Samochód pali mniej wiecej tyle co Fiat Punto 1.1!!! Biorac pod uwagę szybkość i frajdę z podróżowania stanowi to niezaprzeczalny atut!
Auto możemy kupić w atrakcyjnej cenie. Biorac pod uwagę wszystkie zalety, oraz bogate wyposażenie i niską awaryjność przy naprawde małych pieniądzach stwierdzam, że ciężko jest znaleźć równie doskonałe auto!
Ogólnie rzecz biroąć nie ma się do czego przyczepić, póki co (auta mam od 3 lat) wymieniłem tylko alternator (od benzyny, ponieważ ma koło pasowe ze sprzęgłem, przez co nie rzęzi na jałówce) filtr paliwa i żarówki podświetlające zegary. Mimo dosyć złożonego zawieszenie przez cały okres uzytkowania na polskich drogach musiałem wymienic jedynie stabilizator prawego tylnego koła
Auto posiadam 3 lata i takowych nie zanotowałem

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDCI 115KM 85kW [l/100km]