Ocena kierowcy - Ford Mondeo III Hatchback

JaPan, 15 lat temu
Silnik 3.0 V6 24V ST220 226KM 166kW
Rok produkcji 2003
Ford Mondeo III Hatchback 3.0 V6 24V ST220 226KM 166kW 2002-2007 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu : Mimo dużej mocy nie ma kłopotów z trakcją. Wcześniej miałem 200KM Saaba, który przy ruszaniu bardzo ochoczo dymił kołami. Tu tego problemu nie ma.
Auto lubi wysokie obroty, ma kubełkowe fotele Recaro i podwójny wydech. Jednocześnie ma bagażnik 540 l. i dużo miejsca z tyłu. Wyścigówka dla tatusiów.
Samochód mam dopiero pół roku, ale cały czas mnie zaskakuje - oczywiście pozytywnie. To moje 3 auto z 6 cylindrów (wcześniej BMW 320, Saab 9-5 3.0), ale Mundek jest silnikowo najlepszy. Bardzo dynamiczny, ale zarazem najcichszy. Trochę rozczarowuje do 2,5 tys. obrotów, a za to zaskakuje powyżej 5 tys. Beema miała lepszy dół.
Nie mam zastrzeżeń. To jest jeszcze wersja 5-biegowa. Podobna 6 chodzi lepiej, ale ja i tak nie narzekam.
Zawieszenie wszystkich Mundków jest ok, a w st jest super - oczywiście do momentu jak jest dobra nawierzchnia. Jak zaczynają się doły to są kłopoty. Poprzednie auto (Saab) był o wiele lepszy na nierównych drogach. On miał zawieszenie jak w amerykańskim krążowniku, ale na nierównościach to się sprawdzało.
Normalnie.
Niemal każdy Ford ma specyficzną pozycję za kierownicą - niski i daleko pedały. W ST jest jeszcze niżej i pedały są jeszcze dalej. Biorąc pod uwagę charakter auta to jest super, choć moja żona narzeka.
Mam klimatronic, ale nie sprawdza się on najlepiej. tzn. chłodzi i grzeje ok, ale tryb automatyczny jakoś nie najlepiej działa - a to za bardzo dmucha, a to za gorąco. generalnie lepiej sterować ręcznie. W innych autach jakimi jeździłem jakoś to lepiej działało.
W normie. Plus za duży bagażnik, w którym niestety nie ma żadnych schowków ani zaczepów. Wnętrze ok.
Silnik ładnie brzmi, ale jest przy tym cichy. Dla mnie super.
Uważam, że bardzo dobrze. 100% Warszawa wychodzi średnio 15l. Trasa to 10 litrów. To przeciętne wyniki, które da się łatwo zwiększyć i zmniejszyć. Założyłem gaz, choć słyszałem, że w tych autach słabo działa. Kupiłem bardzo dobrą instalację z jakimś dodatkowym smarowaniem silnika. Działą bez zastrzeżeń, choć przejechałem dopiero 5 tys. km.
Nic lepszego i tańszego nie przychodzi mi do głowy. Ew. Laguna V6, ale wszyscy odradzają jako, że bardzo awaryjna i występuje tylko z automatem.
Za wcześnie być coś więcej pisać. Jest ok. Zepsuł się jedynie czujnik otwarcia drzwi kierowcy. Przez to nie piszczy jak zostawię na światłach.
Wszystko ok, ale jeżdżę dopiero pół roku.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 3.0 V6 24V ST220 226KM 166kW [l/100km]

11,9