Silnik w wersji 1.8 Duratec HE to czysta rewelacja, jadąc jedyne co slyszysz to bieżnik opony. Na światłach mam wrażenie że auto zgasło. A teraz minus niestety - kupując Forda musisz mieć świadomość tego że to auto zje zależnie od obciążenia do 1 L ojelu na 1000 km ! jest to ujęte w INSTUKCJI AUTA! Ale to nic warto. Skrzynia - Miałem Fieste wcześniej biegi wchodziły \\\"łagodniej\\\" ale nie ma tragedii.Jest OK. Układ jezdny- bez komentarza - REWELA. Widoczność - no i niestety tutaj daje \\\"przcietnie\\\". Auto ma 4.8 m !Parkowanie bez koreekty w zatłoczonym blokowisku i mieście jest często niemożliwe. Ja mam wersje hatchback i odwracanie głowy do tyłu w ogóle nie ma sensu, tylko lusterka. Wentylacja i ogrzewanie; Dla mnie 100 % satysfakcji tymbardziej iż auto posiada podgrzewaną przednią i tylną szybę. Nie istnieje coś takiego jak skrobanie szyb zimą. Klima jak wszędzie chyba. Przestrzen- tutaj to nie mam słów :) To jest po prostu limuzyna... nikt się nie ciśnie. A bagażnik to jest to co musisz zobaczyć na własne oczy ! w wersji hatchback stwierdziłem że kombii nie wchodzi w gre. Wyciszenie - jest tu motyw niestety do którego muszę się przyczepić; mianownicie uszczelki okien tylnych , w sumie nie wiem czy to u mnie tylko czy ten typ tak ma ale krótko; słychać świst wiatru powyżej 120 km/h .Ekonomicznosc - Jak wszedzie, w zaleznosci od kierowcy. Ja jezdze na \\\"emetyra\\\" przeważnie wg znaków... pali 8L trasa 11 miasto bez ciężkiej nogi. Jezeli sie wahasz czy wybrac VW Passata , Audia A4, Toyote Avensis ; Monedo to dobrby wybór.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 16V 125KM 92kW