Ocena kierowcy - Ford Mondeo III Hatchback

Zadowolony użytkownik Mondeo, 18 lat temu
Silnik 1.8 16V 110KM 81kW
Rok produkcji 2006
Ford Mondeo III Hatchback 1.8 16V 110KM 81kW 2001-2007 - Oceń swoje auto
w ostatnich upałach szyby mogły by być trochę bardziej atermiczne - to w końcu klasa średnia, niestety czuć słońce na brzuchu a przednich szyb oklejać nie można, ale pomimo tego daję najwyższą oceną, po Astrze III nie ma porównania, to był turbodiesel i palił średnio 6l/100km - teraz autem o pół metra dłuższym i 1,8 benz. mam przy taknowaniu 7,5
wspaniała elastyczność (nie mylić z maksymalnym momentem obrotowym) i równomierna praca już od bardzo niskich obrotów, oczywiście do spokojnej jazdy, moc maksymalna 110KM całkowicie wystarczająca do sprawnego wyprzedzania w trasie, przy spokojnej jeździe nawet z klimatyzacją silnik bardzo ekonomiczny
OK, jednak jak na tą klasę mogła by być bardziej precyzyjnna
nic dodać nic ująć, zobaczymy jak z trwałością
w modelu 5D do przodu i na boki OK, do tyłu pod kątem fatalnie, zwłaszcza przy cofaniu - nic nie widać
OK, wszystko pod ręką, jednak obsługa nawiewów i regulacji temperatury mogła by byc prostsza, przyzwyczajony jestem do obsługi manualnej pokrętłami prosto i szybko - tu do klikania i czekania jeszcze się nie przyzwyczaiłem - regulacja mogła by byc co stopień a nie co pół - ponad dwadzieścia kliknięć aby przejechać cały zakres
jak już się ustawi (opis powyżej) to bardzo dobrze - dopiero po zimie będę mógł ocenić ogrzewanie i odparowywanie szyb, ale ponieważ to benzyna i silnik bardzo szybko się nagrzewa myslę, że będzie dobrze
moja małżonka kiedyś powiedziała "aż nieprzyzwoicie dużo miejsca" - poza konkurencją cenową w tej klasie - Peugeot 407 to bardzo ciasna klitka (zwłaszcza pasażer i tył a ja jeżdżę z małżonką i dwójką dzieci), Teściowie byli "przerażeni" wielkością bagażnika i dostępnością do niego (5D) - jeżdżą Corsą
przy umiarkowanej jeździe po mieście b. cichutko - spełnia moje oczekiwania, niestety powyżej 100km/h coraz głośniej głównie od oporów toczenia i szumów, ale Astry III i tak ilością hałasu nie doścignie (jeździłem taką dwa lata i sprzedałem m.in. z powodu hałasu od oporów toczenia)
cen przeglądów i napraw jeszcze nie oceniam - potrafię wykręcać rewelacyjnie niskie zużycie paliwa nie będąc zawalidrogą - po mieście 7l/100km, wystarczy "kręcić" do 2200-2500 obr/min bardzo dużo zależy od stylu jazdy (oczywiście czasem tygryski lubią pociągnąć na trójce do 120km/h ale nawet wtedy średnie zużycie nie wzrasta tragicznie)
absolutnie poza konkurencją! - za 66700 dostałem auto z rocznika 2006, 5D, z metalikiem, aut. klim., aut. wycieraczki, aut. światła, el. lusterka, 4 poduchy, komputer, CD6000, oraz z alarmem, chlapaczmi, dywanikami i wiele innych (opon zimowych Pani juz dorzucić nie chciała ale i tak się nie gniewam). U Opla oferowali mi w maju 2006 Vectrę Essenia 2005 (stary model) za 65000 - porażka.
na razie doskonale, oby tak dalej, jestem ciekawy jak drzwi będą wyglądać za dwa lata (podobno rdzewieją) wtedy może zmienię ocenę
jw.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 16V 110KM 81kW [l/100km]