: odpalanie w mrozy poniżej -15 pomimo sprawnych świec,remontu rozrusznika i mocniejszego nowego akumulatora
Bardzo dobre,duże,wygodne,przestronne auto,tanie w eksploatacji i w zakupie. Za 9 letni egzemplarz w doskonałym stanie i w wersji GHIA zapłaciłem 12 tys. zł.Podobno mają słabe blachy,jednak u mnie nie ma żadnych tego oznak. Zawieszenie komfortowe,silnik dzięki starej konstrukcji jest trwały i niewrażliwy na kiepskie paliwo.Długie podróże to sama przyjemność,nie kończąca się bólem pleców jak w przypadku niektórych.Podsumowując mondeo jest bardzo niedocenione na rynku.
Endura DE został pozbawiony wad poprzedniej generacji tego diesla,mam na myśli m. in. pompę wtryskową.Wyczuwalna turbodziura.Ogólnie w porządku,silnik bezawaryjny,w ciągu dwóch lat tylko kompletny rozrząd,filtry,olej.Niestety niezbyt dynamiczny i ekonomiczny (trasa 5,5l,miasto 7,2,zima,miasto, warszawskie korki 8,5)oddajmy jednak honor że jest to 90KM,przy masie 1300 kg. Za to jest bardzo trwały.
Biegi wchodzą bardzo dobrze, pewnie, lekko i bez żadnych zgrzytów czy haczeń
Prowadzenie super,tutaj czuć jego masę,prowadzi się jak po szynie nawet po polskich drogach,jednym paluszkiem trzymając kierownicę:).Jest bardzo komfortowy,jednocześnie dosyć sztywny.Zawieszenie trwałe,w ciągu dwóch lat 50000 km w większości po W-wie i tylko łączniki stabilizatora przód i gumki stabilizatora tył. Hamulce również bardzo dobre, czuły ABS. Elementy zawieszenia w przystępnych cenach, dużo zależy od źródła:)
Widoczność extra,no może poza parkowaniem tyłem (sedan) zawsze mam tu problem z oceną odległości na centymetry, na szczęście mam hak:)))
Wszystko pod ręką, obsługa intuicyjna, nie wymaga nauki, podoba mi się sterowanie radiem przy kierownicy, natomiast drażni włącznik świateł awaryjnych na kolumnie przed kierownicą-podczas jazdy po mieście często trzeba dziękować:)
Klima w lato daje radę,ale na początku nieprzyjemnie z niej pachnie, chyba należy się jej odgrzybianie.Ogrzewanie działa bardzo dobrze,już po kilku minutach jest przyjemne ciepełko.No i oczywiście bolączka mondeo-parujące szyby,jednak sprawna klima przychodzi z pomocą.Konstruktorzy to wiedzieli,więc włączając nawiew na same szyby automatycznie włącza się klima
Bardzo dużo miejsca z przodu i z tyłu, fotele bajecznie wygodne, nie chce się wysiadać, być może jest to zasługa skóry... Niewielu może z nim konkurować pod tym względem, a już na pewno nikt z tej samej klasy.Plastiki miękkie, przyjemne,bez trzeszczenia.Wady to trochę za krótki podłokietnik z przodu.Bagażnik dosyć duży,ale przeszkadza za mały otwór załadunku,tu wygrywa hatchback.
Jest to diesel więc szmeru nie ma, ale klekot nie jest uciążliwy. Głośno się robi powyżej 120km/h. Ogólnie wyciszenie na dobrym poziomie.
Zużycie paliwa jak już wspomniałem, średnia to ok. 6,5l.Chyba nie bez znaczenia jest fakt,że jeżdżę na kołach 205/55/16. Przeglądy oczywiście nie w ASO,tylko u znajomego mechanika, przez co koszty spadają. Co do cen części to średnia rynkowa ze wskazaniem na tanie
Dobre auto za małe pieniądze,chyba nie znajdziemy na rynku auta tej klasy oferujące taki komfort i takie parametry za tak małe pieniądze
Mondeo w ciągu dwóch lat ani razu mnie nie zawiodło, nigdy nie był sciągany z trasy.Jego jedynym prolemem jest ciężkie uruchamianie w silne mrozy. Oprócz rozrządu i filtrów robiłem jedno łożysko i hamulce przód,przegub,wyżej wspomniane elementy zawiesznia i rozrusznik,a do wymiany szykuje się cały wydech bo to już sito.Drobiazgi właściwie się nie psują,nie działa mi jedynie podgrzewanie jednego fotela,pół szyby przedniej już nie grzeje-przepalone nitki i czasami sam się zatrzaskuje centralny zamek,na szczęście bardzo rzadko.
Brak poważnych usterek!!! Lać i jeździć!
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 TD 90KM 66kW