Ocena kierowcy - Ford Mondeo II Kombi

Dom, 16 lat temu
Silnik 1.8 TD 90KM 66kW
Rok produkcji 1998
Ford Mondeo II Kombi 1.8 TD 90KM 66kW 1996-2001 - Oceń swoje auto
Inne : Prowadzi sie doskonale. pieknie bierze zakrety. Jeżdze co łykend w trase z dwójka małych dzieci, które zwylke spią w czasie jazdy. Uwielbiam go prowadzic w trasie. Niestety duzo gorzej jest w miescie, dopiero na 3 biegu daje rade. Ruszanie spod swiatel nie nalezy do najprzyjemniejszycvh. Rekompensuje to bardzo male zuzycie paliwa, srednio 6,5 l na 100 km.
Silnik : Kiedy auto ma na karku 300 tys przejechane normalnym jest konieczność regeneracji turbiny i pompy wtryskowej oraz wymiany przynajmniej wtryskiwacza prowadzącego.
Układ elektryczny : przestal dzialac przełącznik elektrycznego otwierania drzwi pasarzera po jego stronie. Działa jednak otwieranie od strony kierowcy wiec maly klopot. Autyo jest na full wypasie ze spora ilosci elektroniki taka usterka to male piwko. mogloby byc duuzo gorzej.
Niestety moc czuć dopiero na 3 biegu. W trasie jest dobrze, gorzej w mieście przy ruszaniu spod świateł (oczywiście można go pocisnąć, ale spalanie mocno wzrasta)
bez większych zarzutów choć jedynka mogłaby wchodzić lepiej
NAJWIĘKSZA zaleta tego auta. Uwielbiam go prowadzić, szczególnie w trasie.
Świetna. Ciężko byłoby zaprojektować auto, z lepszą widocznością.
Wszystko pod ręka i jak trzeba.
Bez zarzutów, dość wydajne.
Po układzie jezdnym największa zaleta tego samochodu. Miejsca dla pasażerów i kierowcy jest bardzo dużo. W moim kombi nigdy nie miałem kłopotu z załadowaniem wszystkiego dla mojej rodziny. Bagażnik jest przepastny. Mieściły się wózek, rowerek, wędki, moc bagaży, 2 koty itd. Funkcjonalność 10.
Bez zarzutów. Żony wujek z Niemiec śmigający mercem był pod wrażeniem nie za głośnej pracy silnika jak na diesla.
W trasie schodzę nim poniżej 6l na 100km. prowadząc do prędkości 125 km/godz. Powyżej jest już dużo wyższe spalanie. Ale z małymi dziećmi i tak nim więcej nie jeżdżę. W mieście pali 7-8. Gorzej jest w zimę, przy bardzo małych przebiegach ale to zupełnie zrozumiałe.
Kupiliśmy atko z przebiegiem 267 tys. km. Od razu zrobiłem regenerację turbiny, wymieniłem uszczelniacze pod głowicą, sprzęgło, rozrząd, oleje i wtryskiwacz prowadzący. Kosztowało to nieco ponad 3 tys. jest to mój pierwszy samochód wiec przy zakupie niestety sie naciolem, Stąd trzeba bylo to wszystko powymieniac. Po miesiacu w warszatacie auto jest praktycznie bezawaryjne.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.8 TD 90KM 66kW [l/100km]

6,9