Ocena kierowcy - Ford Mondeo II Kombi

Tomek HH, 17 lat temu
Silnik 1.8 TD 90KM 66kW
Rok produkcji 1998
Ford Mondeo II Kombi 1.8 TD 90KM 66kW 1996-2001 - Oceń swoje auto
Silnik bardzo niezawodny i oszczędny. Żadnych usterek, wycieków itp. Dla niektórych może być za słaby - 90 koni to jak na masę auta nie za wiele ale ja jakos lubię jego charakterystykę. Do spokojnego przemieszczania wystarczy, jak już obroty są ponad 2 tys to wtedy czuć przyśpieszenie. W okolicach powyżej 2200 robi się głośno ale dochodzi tutaj jeszcze praca turbiny. Zapala bez problemów w każdej temperaturze i pogodzie. Od nowości używany jest w nim olej o właściwościach 0W-30, aktualnie zalane mam go Elfem i nie narzekam.
Skrzynia dobra choć skoki poszczególnych biegów może ciut za długie. Czasem małe problemy z przejściem z jedynki na dwójkę, ale to już raczej z lekka wyrobiony wodzik. Ogólnie może być.
Bardzo dobre prowadzenie. Najprzyjemniej mi prowadzi się go na krętych drogach. Trzymanie drogi bez najmniejszego problemu. W moim pomagają w tym fotele Recaro, o niebo lepsze niż standardowe. Komfort jazdy wysoki, bardziej miękki niż np VW czy Opel. Zawieszenie dobrze wybiera nierówności. Z nierównościami wiąże się także mniej miła sprawa-to zawieszenie nie jest na polskie drogi. Zużyciu dość szybką ulegają gumowe elementy. W szczególności dotyczy to przedniego zawieszenia. W czerwcu wymieniałem m.in. tuleję wahacza przedniego, sworzeń przedni od strony pasażera. Teraz czeka mnie to samo po drugiej stronie.
Wymaga przyzwyczajenia jego wielkość. Na boki i do tyłu wszystko gra, Przednie słupki gdyby były ciut mniejsze to nie pogniewałbym się:) Przy cofaniu pamiętać trzeba o dość mocno wystającym haku.
Bez zarzutu. Wszystko jest pod ręką i proste w obsłudze. Miejsca duuużo i pod dostatkiem. Bagażnik robi wrażenie. Jedyna trochę dziwna rzecz to automatycznie włączająca się klimatyzacja, gdy chcę się odmrozić/odparować przednią szybę.
Przy zimnym silniku i temperaturze około 0 to tak po 5-6 minutach jazdy zaczyna dmuchać ciepłe powietrze. Jak już zacznie to może być bardzo gorąco. U mnie podgrzewane dodatkowo fotele. Latem klima lub otwarte okno i szybko robi się przyjemniej:)
Super.
Jak to diesel. Niektórzy je lubią inni nie. Ja bardzo lubie więc dla mnie spoko. Jak już się rozgrzeje to prawie jak benzyna, żadnych drgań.
Bardzo mocna strona mojego modelu. Miasto na poziomie 6-6,5 litra na 100. Trasa ok 5,5l/100. Przy normalnej, spokojnej jeździe nie ma opcji, aby tyle nie palił. Tak czy tak głównie od stylu jazdy zależy.
-gumowe elementy zawieszenia (ale to wina naszych cudnych dróg) -pojawiająca sięrdza pod lakierem na słupkach bocznych i na wewnętrznej stronie tylnych drzwi -wymiana żarówek i wycieraczek:)

On - zużycie paliwa dla silnika 1.8 TD 90KM 66kW [l/100km]

6,1