Ocena kierowcy - Ford Mondeo II Kombi

Piotr B., 15 lat temu
Silnik 2.0 i 130KM 96kW
Rok produkcji 1997
Ford Mondeo II Kombi 2.0 i 130KM 96kW 1996-2001 - Oceń swoje auto
Silnik : Jest niezawodny i dobrze radzi sobie z tym dużym samoochodem.
Autko bardzo wygodne i pakowne... Nigdy nie sprawił mi problemu pomimo dużego przebiegu.
Silnik, pomomo dużego przebiegu, bezawaryjny. Codziennie odpala bez problemu... Tylko wlewam paliwo i jeżdzę. A zrobiłem nim już ponad 60 000 km.
Nie zauważyłem nieprawidłowości...
Autko poprostu płynie po drodze...
Nie miałem nigdy problemów z zaparkowaniem w dużym mieście.
Wszystkie przełączniki są na miejscu...
Często parują szyby ale to pewnie wina filtra (trzebaby wreszcie wymienić). Na szczęście klimatyzacja pomaga w odparowywaniu... W zimę zbyt wolno się nagrzewa ale nie ma mowy o marznięciu...
Ilość miejsca z przodu jest ogromna. Fotele bardzo, bardzo wygodne... czuję się w nim tak jakbym siedział w fotelu w domu.
Nie jest to nowe autko ale jest w nim cicho i spokojnie można się zrelaksować w czasie jazdy słuchając cicho muzyki.
Jak na tak wielkie kombi z 2-litrowym silnikiem ideał. Pali średnio 10,5 litra gazu na 100 km. O benzynie nie wspominam - jeździłem tylko trzy dni ale nie polecam...
Za tak niedużą kasę można mieć bardzo duży, wygodny i ekonomiczny samochodzik... i to z pełnym wyposażeniem (GHIA).
Wymieniałem tylko olej, świece, przewody, klocki hamulcowe i końcówkę drążka... szykują się do wymiany tarcze hamulcowe. Miałem problemy z żarówkami ale to już przeszłość (albo kiepskie żarówki były albo akurat w tym samym czasie nadszedł ich kres).
Jedyna poważna usterka to sterownik (komputer) instalacji gazowej. Po 50 000 km. przebiegu skończył swój żywot.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 130KM 96kW [l/100km]

10,3