: Wykonanie, komfort, mimo wszystko jego ekonomiczność.
Jestem trzecim właścicielem samochodu, który 7 lat temu został sprowadzony z Niemiec. Jak przyjeżdżał miał przebieg około 140 tys, gdy go kupowałem było to już trochę ponad 190 tys. Teraz prawie 230 tys, wymieniam płyny i to, co się zużywa. Robię około 17 tys. rocznie, auto jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. Nie wydaje mi się, aby ceny części odbiegały znacząco od średniej. Jestem bardzo zadowolony z tego samochodu, choć przesiadając się z Cordoby byłem pełęn obaw:)
Silnik pracuje bardzo przyjemnie, choć nie można powiedzieć, że robi z auta demona prędkości. Nie należy oczekiwać ponadprzeciętnej dynamiki, ale auto też ma swoją masę. Na niemieckiej autostradzie udało mi się z niego "wycisnąć" 220km/h.
Czasami "haczy" dwójka, reszta bez zarzutów, biegi wchodzą szybko i bezproblemowo.
Nieźle tłumi nierówności i trzyma się w zakrętach. To w końcu limuzyna.
Przednie słupki mogłyby być węższe, poza tym bez zarzutów.
Wszystko na swoim miejscu. Schowków mogłoby być więcej, ale to 10-letnie auto, trzeba być wyrozumiałym:)
Ogrzewanie chodzi nieźle. Podoba mi się płynna regulacja nawiewu. Niestety w moim modelu pojawiły się problemy z klimą - nieszczelna sprężarka do regeneracji. Koszt naprawy i ładowania to około 700 pln, czyli jakieś 8% wartości auta. Z samym nawiewem też można jeździć:)
Limuzyna i kombi mówi wszystko. Jeżdżę głównie za kierownicą, mam 180cm wzrostu i miejsca jest sporo! Zdarzało mi się jeździć w 5 osób - środkowe miejsce na tylnej kanapie jest trochę twardsze, ale miejsca jest sporo. W przypadku dwóch osób spokojnie do środka mieszczą się rowery (po ściągnięciu kół) i rzeczy na wakacje.
Bez zarzutu.
Nie mam zbyt ciężkiej nogi, ale też nie jestem zawalidrogą. Staram się jeździć tak, żeby nie obrywać mocno po kieszeni, tym bardziej, że to benzyna bez gazu. Na autostradzie ze stałą prędkością 130 km/h (tempomat) udało mi się zejść do 6,7l /100km. W mieście około 9l/100km. Jak na tak duże auto to poziom spalania mnie zaskoczył.
Jeśli ktoś szuka auta w granicach 10tys. to jest to bardzo dobry wybór! Tym bardziej, że są to samochody dość dobrze wyposażone.
Nie działa ogrzewanie fotela kierowcy.
Oprócz awarii klimy - odpukać - nic się nie dzieje. Wymianie podlegają tylko materiały eksploatacyjne i te, które normalnie się zużywają.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 130KM 96kW