Ocena kierowcy - Ford Mondeo II Kombi

Silnik 1.8 i 16V 115KM 85kW
Rok produkcji 1998
Ford Mondeo II Kombi 1.8 i 16V 115KM 85kW 1996-2001 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Silnik : Bezawaryjny, dynamiczny i ekonomiczny. Pod maskę nie ma po co zaglądać, czasem nawet szło zapomnieć,że silnik wogóle pracuje :) taki był cichy
Przeniesienie napędu : Źle pracująca linka od gazu, przez co zmiana biegów wymagała wprawy i cierpliwości, a było to BARDZO wkurzające
Karoseria : Ochydny plastik we wnetrzu tuż przy przedniej szybie
Inne : Wiecznie zaparowane szyby.
Ogólnie jest to ciekawe kombi, dobrze wykonane, wygodne, duże, ekonomiczne i dynamiczne. Silnik napęd, podzespoły są trwałe i raczej bezawaryjne, bynajmniej ja nie miałem z tym kompletnie żadnych problemów. Spalanie 7-8litrów. Trasa max do 6l. prędkość max. to pewnie 200km/h ja jechałem 180 i był zapas. Prowadzi sie precyzyjnie, choć jak powiedziałem ma tragiczny promień skrętu.W mieście ciężko się jeździ ale trasa to rewelacja. Czasem denerwowały mnie w tym aucie drobiazgi, ale to już opisałem powyżej. Ogólnie to samochód na plus, choć miałem już lepsze. Mój Fordzik miał dobre wyposażenie włącznie z klimą, ASR i podgrzewaną przednią szybą itp. a kosztował mnie 7000zł. Uważam,że to ciekawa propozycja na rynku.
Silnik to mocna strona Mondeo. Mimo, że auto jest ogromne, silnik 115KM to spalnie jest niewielkie. 1.8 16V chodzi równo i cicho jak pszczółka, z pod maski nigdy nie słychać jakiś denerwujących dzwięków. Naprawde ten silnik jest wart uwagi, dużo lepszy od 1.6!!! Nie maiłem żadnych problemów z tym motorem. Jeśli \"benzyniak\" to tylko ten silniczek.
5 bieg od 65-70km/h. Słaba jedynka, ale dalej już ok. Biegi wchodzą leciutko, nie wyskakują. Skrzynia elastyczna.Czyli biegi to też pozytyw(podobnie jak silnik).
Auto trzyma się drogi jak mało które, nawet na ciasnych zakrętach. Żadnych drgań kierownicy nawet przy 180km/h :) Hamulce rewelacja(wielki pozytyw)przód i tył tarczówki+ ASR. Teraz minusy: słabe wspomaganie(tzn w skali 1-10, to mercedes ma 1, a \"Ferdek\" 7) Drugi minus to duży promien skrętu, niestety tu konstruktorzy się nie postarali. Uważam, że dosyć, że auto jest potężne, to jeszcze ma słaby skręt. Jeździłem już różnymi autami np. Sharanem, też duży, ale promień skrętu nieporównywalnie lepszy. Ogólnie całość nieźle.
Dobra widoczność, choć mogła by być lepsza np. gdyby siedzenia były wyżej, bo siedzi się dość nisko. Boczne lustrka poinny byc lepsze gdyż tylnia szyba jest wiecznie zaparowana i nic przez nią nie widać, a zresztą od siedzenia kierowcy do tylnij szyby jest chyba z 4 metry ;)
Materiały w środku dobrej jakości, wszystko bardzo estetyczne, naprawdę elegancko. Minusem jest np. OCHYDNY PLASTIK tuż przy przedniej szybie. Niewiem kto to wymyślił kokpit i deska roździelcza wykonana z miękkiego materiału, nic nie trzeszczy, a tu nagle taki szajs przy szybie. Strasznie się napreża, trzeszczy i wkur.. ludzi, a szczególnie mnie! A i uwaga na poduszkę powietrzna pasażera też od strony szyby lubi się wyprężać i to w każdym modelu, ale całe szczęście nic się z nią nie dzieje. Jeszcze jedna rzecz, która mnie drażniła to wolno wracająca linka gazu, przez co powoli schodził z obrotów.
SŁABO. Ciągle parujące szyby, bez względu czy jazda z klimą czy bez( bardzo irytujące), sam nie wiem czy to wina dmuchawy czy moja, że nie wymieniłem czegoś tam. Ale fakt jest faktem, że wentylacja nie należy do najlepszych. Ogrzewanie też przeciętne. Klima sprawna, daje rade.
Miejsca full, naprawdę rewelacja. Podróż to sama przyjemność i wygoda. Niski nie jestem ponad 180, a nogi miałem gdzie rozłożyć ;) głową też sufitu nie dotykałem. Ogólnie duży pozytyw. Prawdziwe KOMBI.
Norma, bez fajerwerków, ale nie jest źle. Podobnie jak w innych autach, a wierzcie mi miałe ich ponad 20 różnych modeli i marek :) Chociaz powiem tak Diesel w Mercedesach 123 i 124 nie robił tyle hałasu we wnetrzu jak np benzyniaki w oplach, suzuki, vw, daewoo czy właśnie fordach.
Tu szczery pozytyw, jak na takie gabaryty i pojemność silnika to spalanie porównywalne z clio czy corsą z silniczkami 1.2 :) W trasie przy dość dynamicznej jeżdzie 5,7-6,5l. Cykl mieszany 7-8l. Ceny napraw nie znam bo nic w nim nie naprawiałem bo też nic sie nie psuło. Jeździłem ponad 8 miesięcy. Jak na mnie to sporo.Czyli auto ok.
Tanie auto jak na swój rocznik, i wyposażenie. Godne zainteresowania.
Nic sie w nim nie psuło przez cały okres użytkowania. Choć tak jak napisałem wyżej auto miało swoje mankamenty typu ochydny plastik przy szybie, pękająca airbag u pasażera, a najgorsze to linka od gazu, która źle chodziła przez co czasem auto szarpało i wchodziło nierówno na obroty.
Nic sie w nim nie psuło przez cały okres użytkowania tj. 8 msc. Pewnie dalej się nie papsuje, bo to solidne auto.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 i 16V 115KM 85kW [l/100km]

7,2