Ocena kierowcy - Ford Mondeo II Kombi

Wojtek , 15 lat temu
Silnik 1.8 i 16V 115KM 85kW
Rok produkcji 1997
Ford Mondeo II Kombi 1.8 i 16V 115KM 85kW 1996-2001 - Oceń swoje auto
Silnik : ktoś napisał w jednym z komentarzy że taki Mondziak to nie jest auto do zakochania się. Ja się z tym nie zgodzę. Zakochany byłem po uszy w moim poprzednim Escorcie - głównie za niezawodność i oryginalny, velurowy czerwony środek )))) W mondziaku zakochiwałem się miesiąc)) i już go very love )))
Silnik bardzo pozytywnie mnie zaskoczył ( poza spalaniem - ale o tym za chwilę). Cichy, dynamiczny i nawet mój mechanik który teraz dostał w swoje łapki już trzeciego zakupionego przeze mnie Forda na silniczek cmoka, mówiąc że jak auto za kilka lat zgnije i ulegnie biodegradacji, to silnik dalej będzie na chodzie ))
Mogły by być nieco krótsze przełożenia, ale nie wymagam cudów od kombi wielkiego jak katedra na 4 kołach. Zresztą - w żadnym z moich poprzednich Fordziaków skrzynia nigdy nie zawiodła ( zawsze kupuje w manualu) więc wątpię żeby i tym razem miało się coś dziać ))
Kiedy przesiadłem się z Escorta nie mogłem się początkowo przyzwyczaić))) Komfortowo ale i dość sztywno zestrojone zawieszenie. Oczywiście 120 km/h nie ma się co w ciasny zakręt składać, ale autko daje radę ))
Bardzo fajnie do przodu, na boki i do tyłu ( kwestia przyzwyczajenia się do nadwozia kombi ))))))
Wszystko na swoim miejscu. No - może poza przełacznikiem kierunkowskazu. Niestety to mój trzeci Ford i trzeci w którym wskaźnik nie wraca po wyprostowaniu kierownicy )) Ale da się z tym żyć ))
Klimatyzacja daje rade. Gorzej z nawiewem bez klimy. Latem - żeby jakikolwiek zefir poczuć - trzeba dać na 4-kę i już. Poniżej - równie dobrze można wachlować się gazetą.
Katedra w samochodzie. Miejsca tyle że można z ziomkami zagrać szpila we fusbal ))) bagażnik - monster. Z tyłu mieszczę się tak samo jak z przodu )) a jestem dość przy sobie )))) i wzrostu Prince\'a też nie mam )))
Tu cichosza, tam cichosza )))) fajnie - cicho, przytulnie ))) No - wiadomo - jak się przypadałuje i wskoczy na szafę 170 to nie ma bata i słychać nieco silniczek w środku ))
hmmmm. Naczytałem się przed zakupem o oszczędności 1.8 (115KM) więcej niż lektur szkolnych. Nie do końca tak to jest i to chyba nie tylko moja obserwacja bo szwagier i kolega mają te same silniki. Miasto - ok 8-9 l. Trasa? Na razie raz udało mi się zejść poniżej 7/100 ( 90-100 km/h na 5 biegu rzecz jasna ))) Rekord? Więcej niż 180 nim nie jechałem i ubyo po 100-wce 14 ( niecałe). Ale nie narzekam mimo wszystko bo autko ani małe ani lekkie nie jest. Na 100% drugiłbym drugi raz ))))
Pierdółki ale do przejścia. Przestał reagować sterownik lewego lusterka ( jeszcze tego mechanikowi nie zgłosiłem)))) Plus to co pisałem powyżej - kierunkowskaz nie wraca. Żadna tragedia.
jeszcze nic mi się takiego nie przytrafiło - ani w Mondku, ani w Escortach.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 i 16V 115KM 85kW [l/100km]

9,4